Canelés uit Bordeaux

Foto Cathy Van de Moortele

Een hele tijd terug, kocht ik een silicone canelés vorm. Ik had nog nooit canelés gemaakt, erger zelfs, ik had ze nog nooit gegeten. Het is dan ook niet iets wat je bij ons makkelijk vindt. Dit typische Franse gebakje, uit de regio van Bordeaux is bijzonder. Je kan het eigenlijk met niets anders vergelijken. Krokant aan de buitenkant en romig vanbinnen. Je eet ze best zo snel mogelijk, toch zeker binnen de 5u na het bakken. Dus wacht gerust met een tweede lading tot de volgende dag. Hoe langer het beslag kan rusten in de koelkast, hoe beter.

De originele canelés worden gebakken in koperen vormpjes (ontzettend duur dus) of in goedkopere aluminium vormen. Ik vond geen van beide dus ging ik voor de silicone vormen (wat niet altijd mijn voorkeur draagt, maar bon). De silicone vormen vet je niet in, je spoelt ze enkel om met koud water en houdt ze dan even ondersteboven, zodat ze kunnen uitdruppen. Droog ze niet af. 

Wat hebben we nodig:

  • 500 ml volle melk
  • 45 gr boerenboter
  • 1 vanillestok, horizontaal doorgesneden
  • 80 gr eierdooier (van 4 eieren), losgeklopt
  • 150 gr patisseriebloem
  • 40 ml rum

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk met de boter in een steelpan.
  • Schraap het merg uit de vanillestok en doe hem samen met de peul in de melk.
  • Breng de melk aan de kook en zet hem van het vuur.
  • Zodra de boter gesmolten is, giet je de melk in een dunne straal bij de losgeklopte eierdooiers.
  • Klop goed met een garde, zodat de eieren niet gaan stollen.
  • Blijf de melk toevoegen en incorporeer hem goed met de dooiers.
  • Giet dit beslag bij de bloem (laat de vanillestok erin) en meng goed.
  • Voeg de rum toe en giet alles over in een maatbeker.
  • Laat het beslag afkoelen.
  • Dek het beslag af en zet het minstens 12u in de koelkast. Hoe langer het staat, hoe beter.
  • Meng het beslag, giet het door een fijne zeef en spoel de vanillepeul af onder de koude kraan. 
  • Laat de vanillepeul drogen op kamertemperatuur en bewaar hem dan in een pot suiker, om er vanillesuiker van te maken.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en zet je silicone vorm klaar. Mijn vorm heeft 8 holtes.
  • Zet de vorm op een bakplaat.
  • Giet het beslag in de holtes, tot een vinger van de rand.
  • Bak de canelés 25 min.
  • Verlaag de temperatuur naar 190°C en bak ze nog 30 min.
  • Haal de canelés uit de vorm en zet ze nog even terug op de bakplaat, in de oven, gedurende 5 min, zodat ze mooi krokant worden. 
  • Laat de canelés lichtjes afkoelen op een rooster.
  • Eet de canelés nog lauwwarm.

TIP:

Als je toch aluminium of koperen vormen gebruikt, vet ze dan zeker in met wat olie/crisco/boter. Als je aluminium of koperen vormen gebruikt, dan haal je ze op het einde van de baktijd niet uit de vorm om nog 5 min verder te bakken.
Als je graag met de heteluchtoven werkt, bak de canelés dan 45 - 50 min op 210°C.
Geen patisseriebloem in huis? Neem dan 120 gr gewone bloem en voeg er 30 gr maïzena aan toe.

Reacties