Baguettes

Foto Cathy Van de Moortele

Maak je wel eens zelf stokbroodjes? Op mijn werk maak ik er meerdere per week en het blijft leuk om te doen. Ik bak ze vaak op voorhand voor, vries ze in en bak ze dan af op de dag waarop ik ze wil eten. Lijkt je dat geen leuk idee? 

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr water
  • 20 gr verse gist
  • 500 gr bloem voor Frans brood
  • 10 gr zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Stort de bloem op het vocht en leg er het zout op.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Bol het deeg los op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  • Ontgas het deeg en verdeel het in 3 gelijke porties.
  • Rol elke portie op tot een klein dik stokbroodje. Dek af met een handdoek en laat 10 min rusten.
  • Duw elke portie plat tot een rechthoek.
  • Neem een lange zijde van het deeg van de bovenkant en vouw het 1/3 naar binnen. Druk de naad goed aan.
  • Neem weer het deeg van de bovenkant en vouw het voor de helft naar binnen. Druk de naad goed aan.
  • Neem het deeg een laatste keer van de bovenkant en vouw het naar onder. Druk de naad goed aan.
  • Je hebt nu een dikke rol. 
  • Met beide handen te beginnen in het midden, rol je het deeg mooi lang uit tot een stokbrood. Lukt dat niet meteen, waardoor het deeg begint te krimpen, laat het dan weer 10 min afgedekt liggen, zodat de gluten zich kunnen ontspannen.
  • Zet een bakplaat klaar en leg er een stoffen doek op. Bestrooi het doek ruim met bloem.
  • Leg het eerste stokbrood (met de naad naar boven) op het doek en trek beide zijkanten van het doek omhoog langs het stokbrood. Op die manier heeft het stokbrood een "houvast" tijdens het rijzen.
  • Leg het tweede stokbrood daar tegenaan en trek opnieuw de zijkant omhoog.
  • Leg het derde stokbrood daar tegenaan en trek opnieuw de zijkant omhoog.
  • Bebloem de stokbroden lichtjes en leg er een tweede doek of ingevet plastiek bovenop.
  • Laat de stokbroden 20 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Verwijder het plastic en rol het derde stokbrood naar je toe. Pak het voorzichtig op, draai het om met de naad naar beneden en leg het op een bakplaat.
  • Doe hetzelfde met het tweede en het eerste stokbrood.
  • Met een scherp mesje maak je enkele diagonale insnijdingen, zodat het brood mooi openspringt tijdens het bakken.
  • Zet een tweede bakplaat omgekeerd op de eerste, zodat de stokbroden afgedekt zijn. Als de bakplaat te dicht bij de stokbroden komt, waardoor ze niet verder zouden kunnen rijzen, zet dan de bakplaat met stokbrood in de oven en zet een omgekeerde bakplaat daarboven met wat ruimte tussen.
  • Schuif beide bakplaten in de oven gedurende 20 min.
  • Neem de bovenste bakplaat weg.
  • Bak ze nu nog 6 min zonder deksel.
  • Laat de stokbroden afkoelen op een rooster.

TIP:

Als ik de stokbroden pas daags nadien wil eten, haal ik ze uit de oven na 20 min. De volgende dag bak ik ze dan 10 min zonder deksel op 220°C.
Verdeel het deeg in 2 of 4 porties als je liever langere of kortere stokbroden wilt. Hou rekening met de grootte van je bakplaat bij het kiezen van je porties.

Reacties