Pretzels

Foto Cathy Van de Moortele

Nog warm en vers uit de oven: heerlijke, licht gezouten pretzels. Je moet het met me eens zijn, wanneer ik je zeg dat je nog nooit zo'n lekkere pretzel gegeten hebt. Dit recept is goed voor 5 pretzels, ook al kan je het verdubbelen en er 10 maken. Weet alleen, dat ze op zijn best zijn wanneer ze vers uit de oven gegeten worden. Aan jou de keuze!

Wat hebben we nodig:

  • 240 gr melk
  • 30 gr boter
  • 25 gr donkerbruine suiker
  • 5 gr korrelgist
  • 375 gr patisseriebloem
  • 6 gr zout
  • 230 gr water, warm
  • 45 gr natriumbicarbonaat
  • 30 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • grof zout

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de melk en laat er de boter en suiker in wegsmelten.
  • Laat de melk afkoelen tot kamertemperatuur en strooi er dan de gist in. Los de gist op in de melk.
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en voeg de bloem toe.
  • Strooi het zout over de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het, door het met een gebalde vuist plat te slaan.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 5 gelijke porties van ongeveer 125 gr. Bol ze op.
  • Laat de porties deeg 10 min rusten, zodat de gluten zich kunnen ontspannen.
  • Rol elke portie uit tot een dikke worst. Dek af en laat opnieuw 10 rusten. Zo zal je straks het deeg veel makkelijker kunnen uitrollen.
  • Rol elke worst uit tot een lange, dunne worst van ongeveer 90 cm.
  • Maak van elke worst een lus en kruis de uiteinden 2 of 3 keer.
  • Zet de uiteinden vast op de pretzel door ze zachtjes tegen de pretzel vast te duwen.
  • Meng het water met de natriumbicarbonaat. Gebruik hiervoor een garde.
  • Haal de pretzels een voor een door dit badje (beide zijden) en leg ze dan op bakplaten die van bakpapier zijn voorzien.
  • Bak de pretzels 7 - 8 min in de hete oven.
  • Bestrijk de pretzels na het bakken onmiddellijk met de gesmolten boter en bestrooi ze lichtjes met het zout.

TIP:

Je kan het deeg de ene dag maken en langzaam laten rijzen in de koelkast in een afgesloten Tupperware pot. Laat de volgende dag het deeg op kamertemperatuur komen, verdeel in 5 porties en ga verder zoals beschreven in het recept.

Reacties