Hartige wafel

Foto Cathy Van de Moortele

Het heeft lang geduurd voor ik overtuigd was, dat hartige wafels meerwaarde hebben. Het wafelijzer staat nog niet te ver weg, gezien ik al behoorlijk wat nieuwjaarswafeltjes en kniepertjes gebakken heb. Mijn FriFri wafelijzer heeft meerdere mallen (ik denk dat ik er ondertussen 7 verschillende heb) en voor deze wafels gebruik ik de mal voor Brusselse/Luikse wafels. Het recept is voor 3 grote wafels. Heb je er al zin in?

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • snuifje suiker
  • 8 gr bakpoeder
  • 2 eierdooiers
  • 115 gr melk
  • 100 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 85 gr spuitwater
  • 60 gr Gruyère of cheddarkaas, geraspt
  • 60 gr Italiaanse ham (prosciutto crudo artisanale), gesnipperd
  • verse groene kruiden, gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 eiwitten

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de bloem met het zout, de suiker, en het bakpoeder. Gebruik hiervoor een garde.
  • In een andere kom klop je de eierdooiers los. Voeg de melk, boter, het spuitwater, de kaas en de ham toe.
  • Kruid met de groene kruiden, peper en zout.
  • Klop de eiwitten tot sneeuw en spatel ze voorzichtig onder het beslag.
  • Verwarm het wafelijzer voor op stand 7 en vet de mal aan beide zijden lichtjes in.
  • Met een pollepel giet je voldoende beslag in de mal, zodat ze helemaal bedekt is.
  • Sluit het wafelijzer, draai het om en bak de wafel tot hij mooi bruin en krokant is.

TIP:

Dit is een basisrecept. Je kan er ook halfgedroogde tomaatjes bij doen, variëren in de kaassoort (kies wel een kaassoort die goed doorsmaakt) of in het vlees (pancetta, gekookte ham, kleine stukjes kip,...).
Let op met het zout, als je prosciutto gebruikt.

Reacties