Pizza artisjok

Foto Cathy Van de Moortele

Oh wat ben ik dol op artisjokken! Uiteraard liefst vers, waarbij je de blaadjes in vinaigrette doopt en langs je tanden het vruchtvlees eraf schraapt. Maar ook gemarineerde artisjokken, artisjokharten en artisjokbodems. Je maakt er heerlijke dips van, al dan niet met kaas en spinazie. Vandaag heb ik de artisjok gebruikt als topping op mijn witte pizza. Zalig!

Wat hebben we nodig:

  • 1 portie pizzadeeg
  • 2 lepels olijfolie
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • pizzakruiden
  • 75 gr mozzarella, geraspt
  • 15 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 5 gegrilde artisjokharten (bokaal Carrefour)
  • 5 zwarte olijven, ontpit en in plakjes gesneden
  • chilivlokjes
  • 5 ansjovisreepjes

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pizzadeeg op voorhand, zodat het de tijd gehad heeft om smaak te ontwikkelen. Je kan het deeg ook vers maken en gebruiken, maar dan zal het iets minder smaak hebben.
  • Verwarm de oven voor op 240°C en laat een pizzasteen (of een omgekeerde bakplaat) mee opwarmen in de oven. Als je oven een pizzafunctie heeft: gebruik ze.
  • Duw het deeg uit tot een grote cirkel en leg het deeg op een plank met bakpapier.
  • Prik gaatjes in het deeg met een deegprikker of een vork.
  • Bestrijk het deeg met de olie en strooi er de gesnipperde look over.
  • Strooi een eetlepel pizzakruiden over het deeg.
  • Strooi de twee soorten kaas over het deeg.
  • Verdeel de artisjokparten over de kaas en strooi er de olijven over.
  • Schuif de pizza met bakpapier op de pizzasteen.
  • Laat de pizza 6 min bakken.
  • Haal de pizza even uit de oven.
  • Leg tussen de artisjokparten de ansjovis, mooi verspreid.
  • Schuif de pizza terug in de oven, zonder bakpapier en laat hem nog 2 min verder bakken.

TIP:

Elke oven is anders. Leer je oven kennen. Loop niet te ver weg, zodat je je pizza in de gaten kan houden.

Reacties