Griekse pasta met gehaktballetjes

Foto Cathy Van de Moortele

Wat was dit een heerlijk eenpansgerecht. Zalig gewoon. Griekse pasta staat hier standaard in de voorraadkast en ik had net gehakt gekocht, dat ik in porties wou verdelen en invriezen. Het gehakt heeft de vriezer niet gehaald, want ik heb er meerdere gerechten mee gemaakt.. Just sayin'..

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr gemengd gehakt
  • 1 eierdooier
  • 30 gr paneermeel
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 50 gr pancetta, gehakt
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 125 ml rode wijn
  • 200 gr Griekse pasta
  • 1 bokaal puttanesca tomatensaus (Coppola)
  • 450 ml bouillon
  • 40 gr pijnboompitjes, geroosterd in een droog pannetje
  • extra platte peterselie, gesnipperd
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Meng het gehakt met het ei, paneermeel, Italiaanse kruiden. 
  • Kruid met peper en zout.
  • Maak je handen nat en schud ze af. Rol 20 balletjes van het gehakt en laat ze 30 min opstijven in de koelkast.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een grote hapjespan.
  • Bak de balletjes mooi bruin aan alle zijden. Ze hoeven nog niet te garen.
  • Schep de balletjes uit de pan met een schuimspaan en zet ze apart.
  • Bak de pancetta tot hij licht krokant is.
  • Voeg de uisnippers en de tenen look toe en laat de ui glazig worden.
  • Voeg de tomatenpuree en een handjevol peterselie toe en schep goed om. Laag de tomatenpuree zijn smaak afgeven.
  • Giet de rode wijn in de pan en laat hem praktisch uitkoken.
  • Voeg de Griekse pasta toe.
  • Voeg de tomatensaus en bouillon toe.
  • Breng aan de kook, voeg de balletjes toe en zet de pan dan op een medium vuur.
  • Laat de balletjes en pasta zachtjes garen. Reken daar 10 - 15 min voor.
  • Gooi de look weg.
  • Roer een deel van de peterselie door het gerecht.
  • Schep dit heerlijke gerecht in diepe kommen en werk af met pijnboompitjes, extra peterselie en Parmezaanse kaas.

TIP:

Geen tijd of zin om balletjes te maken? Neem dan een goeie kwaliteit (Italiaanse of boeren-)worsten. Duw het worstenvlees uit de darmen. Op die manier heb je meteen "balletjes" en die hoef je niet te mengen met paneermeel en ei.
Door het verwijderen van de look, heb je wel de smaak in de saus, maar zal je niet de hele dag look proeven.
Het droog roosteren van pijnboompitten, geeft ze extra smaak en knapperigheid. Blijf bij de pan, ze verbranden snel.
Coppola putanesca saus bevat tomaten, olijven, kappertjes, ansjovis: boordevol smaak dus. Vind je deze niet, dan kan je zelf de overige ingrediënten toevoegen aan een blik tomatenblokjes van een goed merk.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties