Beef stroganoff

Foto Cathy Van de Moortele

Of je het nu serveert met een romige aardappelpuree of met lange pastalinten: beef stroganoff doet het altijd goed. Neem smaakvolle steak en snij hem in dunne plakken. Op die manier heb je op 30 min tijd een heerlijk stroganoff om op tafel te zetten.

Ik heb er deze keer voor gekozen om dit gerecht te serveren met vers gemaakte pasta en heb portobello champignons gebruikt. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld, gehalveerd en in reepjes gesneden
  • 175 gr champignons, schoongemaakt en grof gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele takjes verse thijm, geritst
  • 40 gr boter
  • 500 gr steak, in plakjes gesneden
  • 40 gr bloem
  • 300 ml rundsbouillon
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus (als je OXO in huis hebt, mag je dat ook gebruiken)
  • platte peterselie, grof gesnipperd
  • 130 gr volle Griekse yoghurt
  • 1 koffielepel mosterd
  • enkele chilivlokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een grote, zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uireepjes aan met de champignons en laat ze een klein beetje kleur krijgen en zachter worden.
  • Kruid met peper, zout en thijm.
  • Haal de ui/champignonmengeling uit de pan en schep ze in een kommetje.
  • Voeg de boter toe aan de pot en laat ze uitschuimen.
  • Meng ondertussen de plakjes vlees met de bloem, zodat het vlees overal een bloemlaagje krijgt. Dit zal helpen om het vlees een korstje te geven en het zal later ook de saus indikken.
  • Strooi de stukjes vlees in de pan en korst ze kort.
  • Blus met de bouillon en schraap restjes van de bodem van de pan. Dat zal je saus extra body geven.
  • Voeg de Worcestershire, peterselie en de mengeling van ui/champignon toe.
  • Warm het gerecht nog even goed door en laat de jus wat indikken.
  • Roer de yoghurt door de saus en kruid af met mosterd en chilivlokjes.
  • Strooi nog wat extra peterselie over je stroganoff en dien op.

TIP:

Laat de witte champignons eens voor wat ze zijn en kies voor kastanjechampignons of portobello's. Bij de portobello's verwijder je best de steel en de sporen. De hoed snij je in blokjes.
Zorg dat je champignons zandvrij zijn. Was ze niet, maar borstel ze af met een champignonborsteltje of een stukje keukenpapier.
Stroganoff met pasta? Kook je pasta beetgaar in ruim, gezouten water. Voeg de pasta aan het einde van de gaartijd van je gerecht, toe aan de pot. Voeg ook wat pastakookvocht toe om de saus in te dikken en om het omscheppen makkelijker te maken.



Reacties