Aardappelen Savoyarde

Foto Cathy Van de Moortele

Het lijkt heel erg op gratin dauphinois, maar in dit recept gebruiken we bouillon ipv melk/room. Bijzonder smaakvol en toch een stuk lichter. Gruyère past hier perfect bij en rits zeker voldoende thijmblaadjes om je gratin extra smaak te geven.

Wat hebben we nodig:

  • klontje boter
  • 500 gr aardappelen, geschild en gewassen
  • peper van de molen
  • zout
  • verse thijm, geritst
  • 100 gr Gruyère, geraspt
  • 60 ml bouillon

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Kijk in je kast of je een aardewerk kom met deksel hebt, die in de oven mag. Heb je die niet, neem dan een aardewerk schotel en gebruik aluminiumfolie ipv een deksel.
  • Boter de vorm royaal in.
  • Snij plakjes van zo'n 6mm van de aardappelen. Ik gebruik hiervoor mijn mandoline.
  • Leg een laag aardappelen in de kom, dakpansgewijs.
  • Kruid met peper, zout, thijm. 
  • Strooi 1/3 van de kaas over de aardappeltjes en bouw een tweede laagje.
  • Maak in totaal 3 laagjes en eindig met kaas.
  • Giet de bouillon voorzichtig aan de zijkant, zodat hij mooi naar onderen kan doorlopen.
  • Zet het deksel op de kom en schuif de schotel 20 min in de oven.
  • Verwijder het deksel en laat de aardappelen nu nog 25 min garen.
TIP:

Ook lekker met wat gesnipperde look erbij.
Kies zelf of je kippenbouillon of groentebouillon gebruikt.
Rasp zelf je kaas, zoveel lekkerder, zoveel verser en zonder toevoegingen. Aan zakjes geraspte kaas worden andere producten toegevoegd, zodat de kaas niet aan elkaar kleeft. 

Reacties