Pasta met champignons en spinazie

 Ik hou van eenpansgerechten en van pasta. Je kan de twee makkelijk combineren. Ik had enkele weken terug een beetje teveel verse pasta gemaakt (alhoewel, je kan nooit teveel pasta maken) en had die gedroogd. Vandaag kwam ik die tegen in mijn voorraadkast en de portie was net genoeg voor wat ik voor ogen had: pasta met champignons en spinazie. Probeer jonge spinazie te vinden. Was ze goed, zodat er geen zand in zit. Je hoeft de blaadjes niet te versnijden, ze smelten zo weg. Deze keer had ik enkel kastanjechampignons in huis, maar je kan evengoed cantharellen of shii-take of een mengeling van gebruiken. Zorg dat je champignons kraakvers zijn.

Foto Cathy Van de Moortele

Wat hebben we nodig:

  • pappardelle of tagliatelle voor 1 pers
  • boerenboter
  • 1 bakje kastanjechampignons, schoongemaakt en in dikke plakken gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 3 handenvol jonge spinazie, gewassen
  • 150 ml culinaire room
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt naar believen
  • enkele chilivlokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die aan de kook.
  • Kook de pasta beetgaar.
  • Ondertussen laat je een klont boter goed warm worden in een diepje hapjespan.
  • Bak de champignons mooi bruin aan beide zijden. Geef ze de tijd om kleur te krijgen en draai ze pas om wanneer ze krokant gebakken zijn.
  • Kruid de champignons met peper en zout.
  • Voeg de spinazie toe en schep om. Laat de spinazie slinken.
  • Giet de room bij de groentjes en laat de saus goed doorwarmen.
  • Met een tang haal je de pasta uit het water en roer je die onder de saus.
  • Giet ook 1 pollepel pastakookvocht bij de saus, zodat het omscheppen beter lukt en de saus indikt door het zetmeel in het water. De pasta zal nog even verder garen in het vocht in de hapjespan.
  • Rasp naar believen verse Parmezaanse kaas over je gerecht.
  • Werk af met chilivlokjes.

TIP:

Dit gerecht eet je best meteen nadat het klaargemaakt is. Het warmt niet zo makkelijk op.

Reacties