Zachtjes gegaarde prei en wortel

Foto Cathy Van de Moortele
Groenten in de oven klaar maken, is zo rustgevend. Laat ze maar zachtjes garen, terwijl jij de tijd hebt om nog wat andere zaken af te werken. Deze groentjes worden afgewerkt met een korstje van zelfgemaakt paneermeel, wat het gerecht nog interessanter maakt. Paneermeel kopen is echt belachelijk duur en het lijkt nergens naar. Oud brood kan je perfect verwerken tot paneermeel, al dan niet gekruid. Probeer het maar eens.

Wat hebben we nodig:
  • 2 preien, schoongemaakt
  • 4 wortelen, geschraapt 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 takje rozemarijn, geritst en fijngehakt
  • enkele takjes thijm, geritst
  • 1 laurierblad
  • peper van de molen
  • fleur de sel
  • 30 ml witte wijn
  • 30 ml groentebouillon
  • 20 gr zelfgemaakt paneermeel
  • 1/2 eetlepel olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwijder de donkergroene delen van de prei. Snij de prei in 3 gelijke delen en halveer ze in de lengte als ze dik zijn. Zorg dat de prei goed gewassen en zandvrij is.
  • Verdeel de preistukken en wortelen over een ovenschaal waar een deksel op past (of gebruik aluminiumfolie als je geen deksel hebt).
  • Besprenkel de groenten met 2 eetlepels olie en kruid met rozemarijn, thijm, laurierblad, peper en zout.
  • Giet de witte wijn en de bouillon bij de groenten en dek de schaal af met het deksel of met aluminiumfolie.
  • Gaar de groenten 40 - 45 min of tot ze gaar zijn.
  • Neem het deksel weg en laat de groenten nog 7 - 10 min in de oven staan om wat kleur te krijgen.
  • Meng het paneermeel met de olie en strooi het uit op een bakplaatje in één laag.
  • Zet de bakplaat 5 min in de oven of tot het paneermeel mooi gekleurd is.
  • Schik de groenten op een schaal en bedruip ze met resterend bakvocht.
  • Bestrooi de groenten met het krokante paneermeel en dien op.
TIP:

Voeg wat gehakte nootjes toe aan het paneermeel voor extra crunch.
Als de wortelen dik zijn, halveer ze dan ook in de lengte.

Reacties