De gehaktbal

Foto Cathy Van de Moortele

Een topper in Nederland en met Balls & Glory, in België ook een gekend gegeven. Normaal zijn de gehaktballen die wij eten niet zo groot, zodat we er lekker veel van kunnen eten. Dé gehaktbal echter, is bedoeld als eenpersoonsportie en dan mag je al een grote vleeseter zijn, want met een portie van 200 gr per bal, heb je wel gegeten. Serveer de gehaktbal met de jus, op vers gemaakte aardappelpuree. Geniet dubbel, van je eigen Balls & Glory.

Weet je hoe trots ik ben, dat mijn recept verkozen werd als de lekkerste gehaktbal door Wat Schaft de Podcast?  Heel fijn om de aflevering te beluisteren en te horen welke verschillen er zijn tussen de 3 recepten.

Wat hebben we nodig:
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 kg gemengd gehakt (varken/kalf)
  • vers gesnipperde bladpeterselie
  • 10 gr zout
  • peper van de molen
  • verse nootmuskaat
  • 85 gr zelfgemaakt paneermeel
  • 1 ei, losgeklopt
  • extra paneermeel
  • 1 l runderbouillon, heet
  • 2 witte boterhammen, ontkorst
  • mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel OXO runderbouillon
  • 1 koffielepel Worcestershiresaus
  • peper van de molen
  • olie
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olijfolie warm worden in een grote pan.
  • Fruit de uien glazig op medium warmte, zonder ze te laten kleuren.
  • Voeg de look toe en laat die ook meegaren.
  • Eens de uien zacht zijn, schep je ze over in een kommetje en laat je ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Breek het gehakt in een kom.
  • Voeg de peterselie, het zout, de peper, verse nootmuskaat en het paneermeel toe.
  • Kneed met schone handen alles door elkaar.
  • Voeg het ei, de uitjes en de look toe.
  • Kneed nog eens kort door elkaar en verdeel in 6 gelijke porties.
  • In een hoge kom, doe je extra paneermeel.
  • Maak van elke portie vlees een mooie bal.
  • Leg de bal in het extra paneermeel en zorg dat alle kanten mooi bedekt zijn.
  • Laat de ballen 15 min opstijven in de koelkast.
  • Leg de gehaktballen op de bakplaat en zet ze 10 min in de oven.
  • Ondertussen maak je de bruine saus klaar.
  • Zet de hete bouillon op het vuur. Zorg dat het een zware pot is, type Le Creuset, waar alle ballen in kunnen en waar je een deksel voor hebt.
  • Besmeer de boterhammen met mosterd en leg ze met de mosterdzijde naar beneden, in de saus.
  • Leg ook de ballen in de saus, met de laurierblaadjes.
  • Kruid de saus met OXO en Worcestershiresaus.
  • Schep de ballen om en zet het vuur dan laag. Laat de gehaktballen 1u rustig sudderen. Voeg extra water toe als de saus dreigt aan te bakken.
  • Kruid af met vers gemalen peper.
  • Terwijl de ballen aan het garen zijn, laat je 2 eetlepels olie warm worden in een grote pan. Fruit de uisnippers aan tot ze mooi bruin en zacht zijn. Voeg deze uitjes toe aan de saus.
TIP:

Rauwe uitjes in het gehakt is niet zo fijn. Je uitjes even aanfruiten zodat ze glazig en zacht zijn, geeft ook extra smaak.

Reacties