Kipfilets op zijn Frans

Foto Cathy Van de Moortele
Kip is heel veelzijdig in gebruik. Alle delen van de kip hebben hun eigen recept en vandaag gaan we een heerlijk gerecht maken met de filets. De filets worden gehalveerd waardoor de kip snel gaar is en toch sappig blijft. De citroensaus is fantastisch en maakt het gerecht helemaal af.

Wat hebben we nodig:
  • 2 kipfilets
  • 50 gr bloem
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • klontje boter
  • 1/2 citroen, in plakken gesneden
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 200 ml witte wijn
  • 200 ml kippenbouillon, heet
  • 30 gr boter, op kamertemperatuur
  • 30 gr bloem
  • sap van 1/4 - 1/2 citroen
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de kipfilets horizontaal open, zodat je twee plattere helften hebt.
  • Verwijder bloedrestjes en peesjes.
  • Leg de kipfilets op plastic folie en vouw die dicht.
  • Klop met de platte kant van een vleeshamer (of de onderkant van een pan) het dikste deel van de kipfilets plat. Zorg dat ze overal even dik zijn, dat zorgt voor een gelijkmatige garing.
  • Kruid de bloem met peper en zout.
  • Klop de eieren los en en kruid ook die met peper en zout. Voeg de peterselie toe aan de eieren.
  • Zet een grote, zware pan op het vuur en laat er de olijfolie en boter warm in worden.
  • Wentel de kipfilets in de bloem en schud overtollige bloem af.
  • Doop de kipfilets nu in het losgeklopte ei en zorg dat ze overal een laagje hebben. Laat ze even uitdruppen.
  • Leg de kipfilets mooi naast elkaar in de hete pan. Is je pan niet groot genoeg, werk dan in meerdere keren.
  • Geef de kipfilets een mooi kleurtje aan beide zijden.
  • Haal de kipfilets uit de pan en hou ze warm onder aluminiumfolie op een bord.
  • Leg de plakken citroen in de pan en strooi er de geperste look over.
  • Laat de citroenplakken even bakken.
  • Voeg de witte wijn en de bouillon toe.
  • Laat de saus goed doorwarmen.
  • Meng de boter met de bloem.
  • Voeg dit mengsel toe aan de kokende saus en laat nog even doorkoken. De saus zal nu mooi indikken.
  • Werk de saus af met citroensap naar smaak. Kruid nogmaals met peper en zout.
  • Verminder de warmte en leg de kip terug in de pan. Warm nog even door.
  • Werk af met extra peterselie.
TIP:

Lijkt me heerlijk met vers gemaakte aardappelpuree, Griekse pasta maar ook met tagliatelle. Geef er gestoomde broccoli bij.

Reacties