Mama's lasagne
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
- 3 tenen look, gepeld en geperst
- 3 stelen selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
- 2 wortels, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
- 1/2 jonge courgette, in fijne brunoise gesneden
- 1 kg gemengd gehakt
- 100 ml rode wijn
- peper van de molen
- zout
- 1 eetlepel spaghettikruiden
- 1 eetlepel oregano
- enkele blaadjes basilicum, gesnipperd
- een scheutje Worcestershiresaus
- 2 blikken Mutti tomatenblokjes
- 3 laurierblaadjes
- verse pasta op basis van 4 eieren en 400 gr semola de Cecco
- 85 gr vetstof
- 85 gr vloeiende bloem
- 900 gr volle melk, koud
- 200 gr geraspte mozzarella
- nootmuskaat
- We maken eerst de vleessaus, zodat die enige tijd kan trekken.
- Laat wat olie warm worden in een grote, zware pot, type Le Creuset.
- Fruit de uisnippers aan en laat ze zachter worden, zonder ze te laten kleuren.
- Voeg de look, selder, wortel en courgette toe en bak even mee, zodat ze wat zachter worden.
- Breek het gehakt in stukken op en roer af en toe, zodat het gehakt kan rulbakken.
- Eens het gehakt helemaal grijs/bruin is, blus je met de wijn.
- Laat de wijn praktisch uitkoken.
- Kruid met peper, zout, spaghettikruiden, oregano, basilicum en Worcestershiresaus.
- Giet de tomatenblokjes bij het vlees. Vul één leeg tomatenblik met water en "spoel" dat leeg in het andere blik. Giet dit vocht ook bij de saus (en zo zijn je blikken proper).
- Leg de laurierblaadjes in de saus.
- Breng de saus aan de kook.
- Zet een deksel op de pot en laat de saus op lage temperatuur zo'n 2u garen.
- Maak de pasta volgens het recept en laat het deeg 30 min rusten op kamertemperatuur.
- Verdeel het deeg in stukken.
- Rol het deeg uit tot lange vellen. Kijk na welke ovenschaal je wilt gaan gebruiken en meet de grootte van de schaal.
- Snij je vellen zodat ze in de schaal passen. Ik opteer liefst voor 2 lange vellen per laag (22x11cm).
- Laat de vellen even drogen op een plat pastarek.
- Maak de bechamelsaus.
- Laat de vetstof smelten.
- Voeg de bloem toe. Roer goed tot een losse roux.
- Laat de roux even bakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
- Giet de melk in deeltjes bij de roux. Klop goed na elke toevoeging, tot je een dikke doch schenkbare saus bekomt.
- Kruid met peper van de molen, zout en nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schep een lepel van de vleessaus op de bodem van de schaal.
- Bedek met 2 pastavellen.
- Schep opnieuw wat van de vleessaus op de pasta. Met een spatel verdeel je de saus over de pasta, zodat je een dunne laag vleessaus hebt.
- Bestrooi met een weinig mozzarella.
- Giet een laagje bechamelsaus over de kaas.
- Dek af met 2 pastavellen.
- Ga zo verder tot je 4 lagen hebt. Eindig met vleessaus, kaas en bechamel.
- Schuif de schaal in de oven voor 45 min.
- Je kan desgewenst de lasagne nog even onder de grill zetten als je hem graag gegratineerd hebt.
Maak de lasagne in verschillende schalen. Na afkoelen kan je een deel invriezen.
Overdrijf niet met de kaas. Lasagne is al een rijk gerecht.
Maak de pastavellen niet te dun. Op mijn Kenwood lasagnemaker rol ik de vellen uit tem stand 5. De pasta moet veel vulling dragen en mag niet te dun zijn.
Laat de gebakken lasagne 15 min staan eer je hem aansnijdt. Op die manier kan de saus wat stollen en kan je makkelijker snijden en opscheppen. En niemand wil zijn gehemelte verbranden aan te hete lasagne.
Reacties