Geroosterde aardappelsalade

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van aardappelbereidingen, enkel niet van gewone, gekookte, warme aardappelen. Niet getreurd, er zijn bereidingen genoeg als je net als ik de gewone, gekookte, warme aardappel wilt overslaan. Deze geroosterde aardappelsalade bijvoorbeeld. We hebben in de buurt een uitstekende aardappelboer (boer_steven op Instagram) en sinds hij een aardappelautomaat op zijn erf staan heeft, ben ik trouwe klant. Deze polderaardappelen zijn groot, stevig en zeer smaakvol. Precies wat ik nodig heb voor dit recept. Lees je even mee?

Wat hebben we nodig:
  • 600 gr polderaardappelen, gewassen en geschild
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper van de molen 
  • fleur de sel
  • het sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels pittige mosterd
  • 5 gr (zwarte) mosterdzaadjes
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 eetlepels walnotenolie
  • 3 eetlepels neutrale olie
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 busseltje pijpajuintjes, schoongemaakt en grof gesnipperd
  • 35 gr pecan noten, getoast in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snij de aardappelen in gelijke stukken en leg ze in een ovenschaal.
  • Besprenkel de aardappelen met olie en kruid ze met peper en zout.
  • Rooster de aardappelen 45 min in de oven en schud ze af en toe eens op.
  • Meng het limoensap met de mosterd, de mosterdzaadjes, de wijnazijn, de twee soorten olie en de look. Kruid deze vinaigrette met peper en zout.
  • Haal de geroosterde aardappelen uit de oven en stamp ze voorzichtig wat platter met een pureestamper. De gekneusde aardappelen zullen de vinaigrette beter opnemen.
  • Lepel de vinaigrette over de nog warme aardappelen en schep om.
  • Strooi de pijpajuintjes over de aardappelsalade en schep nog eens om.
  • Hak de getoaste noten en strooi ze over de aardappelsalade.
TIP:

Lekker bij gebraad.
Heb je geen mosterdzaadjes? Gebruik dan 1 eetlepel gewone mosterd en 1 lepel graantjesmosterd.

Reacties