Platbrood met kruiden
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 180 gr water, lauwwarm
- 7 gr korrelgist
- 5 gr suiker
- 260 gr witte bloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 5 gr zout
- 1 koffielepel lookpoeder
- 1 koffielepel gedroogde thijm
- 15 gr olijfolie
- Doe het water in de kom van de Kenwood en strooi er de gist en de suiker in. Laat dit papje even staan.
- Meng de bloem met het zout, het lookpoeder en de thijm.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en giet er ook de olijfolie bij.
- Laat de Kenwood het deeg 11 min mengen of tot het een mooi en soepel deeg geworden is.
- Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 45 min rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Haal het deeg uit de kom en ontgas het door er met je handen op te drukken en het deeg een platte cirkel wordt.
- Weeg het deeg af en verdeel het in 6 gelijke porties.
- Laat de deegporties 5 min rusten onder een handdoek en maak er dan balletjes van.
- Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol elk balletje deeg uit tot een dunne pannenkoek.
- Zet een zware pan, type Le Creuset, op het vuur en zorg dat de diameter van de pan niet kleiner is dan je platbroden.
- Zorg dat de pan goed heet is. Ik zet de pan op stand 8 (standen gaan van 0-9) en vet de pan niet in.
- Klop restjes bloem van de platbroden.
- Leg 1 platbrood in de pan.
- Van zodra het deeg aan de bovenkant blaasjes vertoont, draai je het brood om met een grote tang.
- Als je pan heet genoeg is, zal het brood nu beginnen opblazen. Dat is een goed teken dat je gist zijn werk doet.
- Draai het brood nog 1x om.
- Hou de broden warm onder een handdoek.
Je kan de platbroden ook koud eten, maar warm zijn ze het lekkerst. Serveer ze bij Indiase gerechten bijvoorbeeld of met dipsauzen.
Reacties