Platbrood met kruiden

Foto Cathy Van de Moortele
Je kan nooit genoeg recepten hebben voor brood. Voor het bakken van een gewoon brood, zoals het brood dat wij dagelijks eten in België, moet je toch 3u uittrekken. Het deeg heeft namelijk de tijd nodig om 2x te kunnen rijzen vooraleer je het kan bakken. Als je niet zoveel tijd of geduld hebt, kan je ook opteren om platbrood te maken. Dit brood hoeft maat 1x te rijzen en is dus veel sneller klaar. Je hebt er ook geen oven voor nodig, want je bakt dit hartige brood gewoon in de pan.

Wat hebben we nodig:
  • 180 gr water, lauwwarm
  • 7 gr korrelgist
  • 5 gr suiker
  • 260 gr witte bloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 5 gr zout
  • 1 koffielepel lookpoeder
  • 1 koffielepel gedroogde thijm
  • 15 gr olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en strooi er de gist en de suiker in. Laat dit papje even staan.
  • Meng de bloem met het zout, het lookpoeder en de thijm.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en giet er ook de olijfolie bij.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min mengen of tot het een mooi en soepel deeg geworden is.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 45 min rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het door er met je handen op te drukken en het deeg een platte cirkel wordt.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 6 gelijke porties.
  • Laat de deegporties 5 min rusten onder een handdoek en maak er dan balletjes van.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol elk balletje deeg uit tot een dunne pannenkoek.
  • Zet een zware pan, type Le Creuset, op het vuur en zorg dat de diameter van de pan niet kleiner is dan je platbroden.
  • Zorg dat de pan goed heet is. Ik zet de pan op stand 8 (standen gaan van 0-9) en vet de pan niet in.
  • Klop restjes bloem van de platbroden.
  • Leg 1 platbrood in de pan.
  • Van zodra het deeg aan de bovenkant blaasjes vertoont, draai je het brood om met een grote tang.
  • Als je pan heet genoeg is, zal het brood nu beginnen opblazen. Dat is een goed teken dat je gist zijn werk doet.
  • Draai het brood nog 1x om.
  • Hou de broden warm onder een handdoek. 
TIP:

Je kan de platbroden ook koud eten, maar warm zijn ze het lekkerst. Serveer ze bij Indiase gerechten bijvoorbeeld of met dipsauzen.

Reacties