Fougasse met thijm
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 350 gr water
- 10 gr verse gist
- 500 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
- 10 gr zout
- enkele takjes verse thijm, geritst
- olijfolie
- Doe het water in de kom van de Kenwood.
- Breek de gist in het water.
- Stort de bloem op het vocht en voeg het zout en de thijm toe.
- Gebruik de K-klopper om het deeg te mengen. Het deeg zal behoorlijk plakkerig zijn, maar voeg geen extra bloem toe.
- Kneed het deeg nog even door met de hand en leg het dan in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Laat het deeg 1u rijzen.
- Verwarm een pizzasteen mee in de oven, tot 260°C.
- Bestuif je werkblad met wat bloem.
- Maak het deeg los van de kom en laat het voorzichtig uit de kom glijden.
- Bebloem je vingers, duw ze zachtjes in het deeg om het te ontgassen.
- Trek niet aan het deeg, maar duw het voorzichtig wat platter.
- Snij het deeg in 2 delen met een metalen deegschraper.
- Leg de porties deeg op 2 aparte vellen bakpapier.
- Maak met je deegschraper twee rechte sneden in het midden, onder elkaar.
- Verschuif het deeg een beetje en "trek" de gaten wat open.
- Aan beide zijden van de middelste openingen, maak je enkele diagonale sneden, die je ook weer opent.
- Schuif het bakpapier met de fougasse op de pizzasteen en bak hem goudbruin in 15 min.
- Bestrijk de fougasse na het bakken meteen met wat olijfolie.
- Doe hetzelfde met de tweede fougasse.
- Laat de broden afkoelen op roosters.
Snij sneden van de afgekoelde fougasse en toast ze aan beide zijden om ze te gebruiken als crostini.
Laat de thijm weg voor een neutrale fougasse of vervang de thijm door fijngehakte rozemarijn, oregano of een combinatie van kruiden.
Fougasse eet je meteen, je kan het niet bewaren. Het brood wordt heel snel "oudbakken".
Reacties