Crème brûlée

Foto Cathy Van de Moortele
Dit zal allicht het meest favoriete dessert van onze oudste dochter zijn: zo eenvoudig maar zo lekker. Je hebt er niet veel voor nodig. Eieren hebben we hier altijd genoeg, dankzij onze 5 kippen. De eiwitten gooi ik niet weg, die kunnen nog gebruikt worden om macaraons, meringue of een ander lekker dessert mee te maken. Gebruik jij ook liefst donkerbruine suiker om de crème brûlée mee af te branden?

Wat hebben we nodig:
  • 1 vanillestok
  • 500 gr room 40%
  • 6 eierdooiers
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 6 kleine koffielepels donkerbruine Candico Cassonade
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 150°C en zet een braadslede klaar. Zet de waterkoker op.
  • Snij de vanillestok horizontaal doormidden en schraap het merg eruit met een aardappelmesje.
  • Doe de room in een steelpannetje met het opengesneden vanillestokje en het vanillemerg.
  • Verwarm de room maar laat hem niet koken.
  • Klop ondertussen de eierdooiers op met de fijne griessuiker tot een dikke, lichtgele massa.
  • Giet een deeltje van de warme room bij de eierdooiers, in een fijne straal, terwijl de mixer draait.
  • Eens dit deeltje room opgenomen is, giet je de rest van de vanilleroom in een fijne straal bij de eierdooiers.
  • Klop nog even verder op.
  • Giet de crème brûlée door een fijne zeef in 4 lage ramekins, die je in de braadslede hebt gezet.
  • De ramekins zullen helemaal vol zijn.
  • Giet kokend water rond de ramekins, in de braadslede, tot halverwege de hoogte van de ramekins.
  • Zet de braadslede in de oven voor 30 min.
  • De crème brûlée zal in het midden nog een klein beetje wobbelig zijn, maar dat is ok.
  • Haal de schaaltjes uit de braadslede en laat ze op kamertemperatuur helemaal afkoelen.
  • Zet de schaaltjes enkele uren in de koelkast om helemaal op te stijven.
  • Strooi op elke crème brûlée een lepelje bruine suiker en brand die af, met een gasbrandertje, net voor je ze wilt serveren.
TIP:

Brand de desserts pas af, net voor het serveren. Je moet de gecaramelliseerde suiker kunnen breken met je lepeltje.

Reacties