Mini pavlova

Foto Cathy Van de Moortele
We hebben 5 kippen in onze tuin, die ons elke dag van heerlijk verse eitjes voorzien. Ze krijgen keukenafval en gemengd graan te eten, zodat ze op hun opperbest en happy zijn. Daar ik vaak verse pasta maak en graag bak, komen de eitjes goed van pas. In pastarecepten moet je vaak enkel de dooiers toevoegen. Wat doe je dan met de eiwitten? Bewaar ze goed luchtdicht in de koelkast. Kleef een etiket op het dekseltje en noteer hoeveel eiwitten er in zitten. Een eiwit weegt ongeveer 30 gr, dus moest je de tel kwijt zijn, je kan ze ook gewoon afwegen.
Pavlova's zijn eiwittaartjes, vaak afgewerkt met slagroom en fruit. Vandaag gaan we dat ook doen. Gebruik een grote, gekartelde spuitmond om de meringue te spuiten op de bakplaat. Vergeet het bakpapier niet, of het wordt een kliederboel!
Bewaar de meringues droog voor enkele dagen. Werk ze pas af op het moment dat je ze wilt gaan serveren, zodat ze niet slap worden. De meringues moeten mooi droog zijn als ze uit de oven komen.

Wat hebben we nodig:
  • 180 gr eiwit (6 eiwitten), op kamertemperatuur
  • 300 gr fijne griessuiker
  • 1 koffielepel citroensap
  • het merg van 1 vanillestok
  • 6 gr maïzena
  • 350 gr slagroom 40%
  • 30 gr fijne griessuiker
  • rood fruit naar keuze
  • suikersneeuw (bloemsuiker die niet wegsmelt)
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Bekleed twee lichtjes ingevette bakplaten met bakpapier.
  • Hou een spuitzak klaar, met een grote, gekartelde spuitmond.
  • Maak de kom van de Kenwood helemaal vetvrij. Je kan dit doen met wat citroensap en keukenpapier. Zorg ook dat de draadklopper helemaal vetvrij is.
  • Klop de eiwitten half op.
  • Voeg de suiker in 4x toe en klop op max snelheid op, tot de suiker helemaal weggesmolten is.
  • Neem wat van de meringue tussen je vingers en voel of de korreltjes weg zijn. Klop verder tot een gladde, glanzende meringue.
  • Wissel de draadklopper voor de spatel en meng het citroensap op lage snelheid met de meringue.
  • Voeg ook het vanillemerg en de maïzena toe en spatel die ook kort door de meringue.
  • Breng de helft van de meringue over in de spuitzak.
  • Spuit nestjes op de bakplaten. Begin in het midden en werk zo naar buiten toe en daarna naar boven.
  • Hou een holte vrij in het midden. Hier komt nadien de opgeklopte slagroom in.
  • Vul de zak opnieuw en spuit de laatste nestjes op de bakplaat.
  • Zet beide platen 1u15 in de oven.
  • Draai de oven lager, tot 50°C en laat de meringues nog verder uitharden in de oven. Open de oven niet! Laat ze gerust nog 2u in de oven staan.
  • Haal de meringues uit de oven en laat ze op het bakpapier verder afkoelen op taartroosters.
  • Klop de slagroom half op met de draadklopper.
  • Voeg de suiker toe en klop verder op tot een stevige slagroom. Klop niet te ver, of je hebt boter.
  • Spuit de slagroom op de nestjes.
  • Werk af met rood fruit en bestuif lichtjes met bloemsuiker.
TIP:

Eiwitten kan je ook invriezen. Wat dacht je ervan om hiervoor het ijsblokvormpje te gebruiken? Eens bevroren, breng je ze over in een zakje. Laat ze langzaam ontdooien voor gebruik.
Eiwit moet heel zuiver zijn om het te kunnen opkloppen. Breek je eieren dan ook één voor één in een kommetje, zodat er geen spikkeltje eigeel in terecht komt.

Reacties