Tapijtschelpen met pittige tomaat

Foto Cathy Van de Moortele
Wat heerlijk, deze pittige tapijtschelpen. Het moeten niet altijd mosselen zijn toch?
Heel eenvoudig, maar wel lekker. Serveer dit gerecht met knapperig stokbrood, zodat je alle saus kon opdeppen en je je bord schoon kan likken.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • boter
  • 1 grote sjalot, gepeld en gesnipperd
  • 60 gr spekblokjes
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • 2 San Marzano tomaten, in blokjes gesneden
  • 100 ml witte wijn
  • snuifje suiker
  • snuifje zout
  • 1 kg Japanse tapijtschelpen, gewassen en schoongemaakt
  • verse peterselie, gesnipperd
  • vers stokbrood
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olie en boter in een zware pot, type Le Creuset goed warm worden.
  • Fruit de sjalot aan met het spek.
  • Het spek mag mooi krokant worden.
  • Voeg de look en chili toe en laat die even meefruiten.
  • Voeg de tomaten toe en blus met de witte wijn.
  • Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Haal het zurige van de tomaten weg met de suiker en kruid met zout.
  • Laat de saus op een zacht vuurtje trekken en indikken.
  • Voeg de venusschelpen toe en dek af.
  • Breng de schelpen aan de kook onder deksel. Gooi schelpen die niet opengegaan zijn, onverhoopt weg.
  • Strooi wat peterselie over de tapijtschelpen en schep om.
  • Serveer met peterselie.
  • Geef het brood er apart bij.
TIP:

De Japanse tapijtschelpen kan je online bestellen bij Gambas@Home. Speciaal voor de volgers van Koken en Hoge Hakken: bij elke bestelling tem 30/9/2019, mag je een zakje gepelde scampi (productcode W_1033) gratis mee bestellen met als promotiecode HHFREE. Voeg deze scampi toe aan je mandje en geef nadien de promocode in bij het afrekenen.
De tapijtschelpen hoef je niet te ontdooien. Als je ze wel ontdooid hebt, verkort je de gaartijd.

Reacties