Solar Yellow brood

Foto Cathy Van de Moortele
De kleine maïsbolletjes, de gierst, haverzemelen, soja, pompoenpitten en lijnzaad in het Solar Yellow meel, maken dit brood extra interessant. Dit licht meergranenbrood heeft een zeer typische gele kruimkleur. Ik heb het gemengd met witte broodbloem, gewoon omdat ik daar zin in had. En dat resulteerde in een heel luchtig, krokant brood met een zacht kruim.

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr water
  • 300 gr Mistral (witte broodbloem voor krokant brood)
  • 200 gr Solar Yellow
  • 8 gr zout
  • 2 koffielepels korrelgist
  • 15 gr boerenboter
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Stort de bloem en het meel op het water.
  • Strooi het zout in het water en de gist op de bloem.
  • Leg het klontje boter op de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden met de kneedhaak.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Keer de kom om en laat het deeg uit de kom vallen.
  • Sluit je vuist en ontgas het deeg door er zachtjes op te kloppen.
  • Bol het deeg mooi en strak op (ik heb er een batard van gemaakt, een langwerpig brood). 
  • Bestuif de onderste schaal van de Emile Henry broodbakbol met bloem en leg er het brood op.
  • Dek af met de koepel.
  • Laat het brood een 2e keer rijzen, 45 min.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
  • Bak het brood met deksel gedurende 38 min.
  • Verwijder het deksel en laat het brood nog 2-3 min verder kleuren.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP: 

Snij je brood niet meteen aan. Brood moet helemaal afgekoeld zijn voor je het versnijdt.
Ik bak vaak 's avonds laat mijn brood en eet het dan de volgende dag op.
Mistral en Solar Yellow zijn maar 2 van alle soorten bloem/meel die ik in huis heb. Alle producten zijn van Dossche Mills en koop ik aan via de verdeler in Eeklo.
De Emile Henry broodbakbol is een schaal met daar bovenop een koepel. Beiden zijn gemaakt van keramiek en zorgen voor een goeie stoomvorming. Resultaat: knapperige korst, zacht kruim. Aanrader!

Reacties