Rex Dinkelbrood met maanzaad

Foto Cathy Van de Moortele
In mijn voorraadkast staan wel 20 soorten meel om brood mee te bakken. Ik hou van experimenteren en zelf broden bedenken. Vandaar dat wij zelden 2x hetzelfde brood eten in 1 maand. Vertrekkende van de basis, voeg je zelf toe waar je die dag zin in hebt. Deze keer was dat maanzaad. Niet toegevoegd aan het deeg, maar wel ter afwerking. In het deeg heb ik nog extra pompoen- en zonnebloempitten verwerkt.

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr water
  • 8 gr zout
  • 300 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 200 gr Rex Dinkel meel
  • 2 koffielepels korrelgist
  • 15 gr olijfolie
  • 50 gr pompoenpitten
  • 50 gr zonnebloempitten
  • maanzaad
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los het zout er in op.
  • Stort de bloem en het meel op het water.
  • Strooi de gist aan één kant, de vetstof aan de andere kant.
  • Laat de Kenwood het deeg 9 min kneden op stand 1.
  • Voeg de pitten toe en laat de Kenwood het deeg nog 2 min verder kneden.
  • Bol het deeg losjes op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Draai de kom om en laat het deeg eruit vallen.
  • Klop je vuisten in het deeg om het deeg te ontgassen.
  • Bol het deeg strak op.
  • Giet maanzaad in een grote kom.
  • Spray de bovenkant van het brood lichtjes in met wat water.
  • Doop deze vochtige bovenkant in het maanzaad en draai het weer om.
  • Leg het brood op de onderste schaal van de broodbakbol, die je lichtjes bestoven hebt met bloem.
  • Dek af met de koepel.
  • Laat het brood 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230°C heteluchtoven.
  • Snij het brood in met een scherp (lame) mesje.
  • Bak het brood 38 min. 
  • Verwijder de koepel en bak het brood nog 5 -7 min of tot het goudbruin en knapperig is.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan het brood ook in sesamzaad of lijnzaad of zonnebloempitjes dopen.
Korrelgist resulteert in een groter en luchtiger brood. Met verse gist is je brood iets vaster, compacter en kleiner, maar ook steviger van beet. Als je kiest om verse gist te gebruiken in dit brood, neem dan 12 gr gist en leg die bovenop de bloem.
Rex Dinkel is een mengeling van speltbloem, speltmeel, zonnebloempitjes, sesamzaad, speltvlokken... Het is een product van Dossche Mills en oa te koop bij Wittevrongel in Eeklo.
Ik bak al mijn broden in broodbakvormen van Emile Henry. Deze keramische vormen zijn ideaal voor het bakken van allerlei broden. Ze zorgen dat er stoom in de vorm komt, waardoor het brood knapperig en bruin wordt aan de buitenkant en mooi zacht en luchtig wordt van binnen.

Reacties