Flantaart met rood fruit

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had rood fruit in huis gehaald, iets wat we graag eten bij het ontbijt. Er was nog redelijk wat over en wat kan je dan beter doen, dan het fruit als garnituur voor een taart gebruiken? Geniet!

Wat hebben we nodig:
  • 1 recept crème patissière
  • 175 gr vlaaideeg*
  • 285 gr dikke Griekse yoghurt (Fage heeft vastere Griekse yoghurt)
  • 60 gr slagroom 40% (of dikke kokosroom)
  • 2 eetlepels esdoornsiroop
  • snuifje zout
  • enkele druppels vanille extract
  • 300 gr rood fruit naar keuze, versneden
  • bloemsuiker
  • enkele muntblaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een metalen flanvorm klaar.
  • Maak de crème patissière volgens het recept. Laat even afkoelen.
  • Rol het vlaaideeg heel dun uit en leg het voorzichtig in de vorm. Trek niet aan het deeg. Laat het 10 min rusten.
  • Gebruik beide duimen om het deeg aan de randen omhoog te duwen.
  • Vul de vorm met de crème patissière en spatel het oppervlak effen.
  • Bak de flan 30 min.
  • Laat de flan helemaal afkoelen op een rooster.
  • Maak nu de opgeklopte Griekse yoghurt: Doe de yoghurt in de kom van de Kenwood, met de slagroom, esdoornsiroop, zout en vanille.
  • Klop alles op lage snelheid tot je zachte pieken krijgt. Doe dit met de draadklopper.
  • Klop langzaam aan op hogere snelheid tot je pieken een stuk steviger geworden zijn.
  • Verdeel zoveel opgeklopte yoghurt als je wilt over de afgekoelde flantaart.
  • Versier met rood fruit.
  • Bestuif de taart met bloemsuiker en werk af met verse muntblaadjes.
TIP:

Je kan de slagroom in het recept vervangen door dikke kokosroom. Je zal een lichte kokostoets proeven in de taart, maar dat is alleen maar een winnaar!
Kies voor seizoensfruit: aardbeien, frambozen, kersen (ontpit), braambessen, jeneverbesjes, bosbessen, ..

Reacties