Rijsttaartjes

Foto Cathy Van de Moortele
Wat is nu lekkerder dan een vers gebakken rijsttaartje? In principe kan je rijsttaartjes ook met bladerdeeg maken, maar dit vlaaideeg hoort zo bij de echte rijsttaartjes, dat het een must is. Uit dit recept kan je 16 eenpersoonsrijsttaartjes maken of 2 grote of 1 grote en 8 eenpersoonsrijsttaartjes.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr patisseriebloem
  • 100 gr water
  • 15 gr verse gist
  • 1 ei
  • 12 gr fijne griessuiker
  • snuifje zout
  • 125 gr boter
  • 100 gr maïzena
  • 1150 ml verse hoevemelk
  • 150 gr dessertrijst
  • 1 vanillestok, opengesneden
  • 150 gr fijne griessuiker
  • snuifje zout
  • 2 eieren
  • 250 ml verse hoevemelk
  • 1 vanillestok, opengesneden
  • 1 eierdooier
  • 45 gr suiker
  • 10 gr maïzena
  • 7 gr vanillebloem (puddingpoeder)
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het vlaaideeg: Meng de bloem kort met het water, de gist, het ei, de suiker, het zout, de boter en de maïzena. Meng niet langer dan nodig, of het deeg wordt taai.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 min rusten in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 2 porties (voor 2 grote rijsttaarten).
  • Rol het deeg heel dun uit en leg het in een metalen flanvorm.
  • Laat het deeg 10 min rusten.
  • Gebruik beide duimen om het deeg langs de randen omhoog te duwen. 
  • Maak ondertussen de rijstpap: Breng de melk net niet aan de kook. Roer de rijst door de melk en voeg de leeggeschraapte vanillepeul en het vanillemerg toe. 
  • Doe de suiker erbij en een snuifje zout.
  • Laat de rijstpap garen op een zacht vuur en roer af en toe. De rijstpap is klaar wanneer hij mooi dik is.
  • Maak de crème patissière: Breng de melk net niet aan de kook, samen met de leeggeschraapte vanillepeul en het vanillemerg. 
  • Roer de dooier los met de suiker.
  • Zeef de maïzena en bloem boven de ruban van ei en suiker.
  • Voeg een klein beetje hete melk toe aan dit papje en roer zeer goed om met een klopper. 
  • Voeg dit papje toe aan de hete melk en laat even doorkoken. Eenmaal er luchtbellen op de pudding komen, is hij klaar.
  • Laat de pudding afkoelen.
  • Meng de 2 eieren en de pudding door de rijstpap.
  • Giet de rijstpap in de voorbereide vormen.
  • Bak de rijsttaarten 45 min op 200°.
TIP:

De crème patissière maakt de vulling extra lekker.
De rijsttaart mag kleuren bovenaan, maar niet verbranden. Hou ze goed in de gaten aan het einde van de baktijd.

Reacties