Chowder van mosselen

Foto Cathy Van de Moortele
Een chowder is een dikke aardappelsoep met vis of zeevruchten. We eten graag chowder wanneer we in Amerika zijn en het is daar dan ook iets wat je vaak op het menu vindt, vooral aan de Oostkust. Ik vind het heerlijk! Normaal maak ik chowder met coquilles of met venusschelpen, maar deze keer heb ik voor mosselen gekozen. Het seizoen is geopend!

Wat hebben we nodig:
  • 2 kg mosselen, gespoeld en schoongemaakt
  • olie
  • 200 gr ui, gepeld en gesnipperd
  • 100 gr selder, in blokjes gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 900 gr aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 takje verse thijm, geritst
  • peper en zout
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel maïzena
  • 120 gr culinaire room
  • verse bieslook, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Gaar de mosselen in een pot met 500 ml water op een hoog vuur, onder deksel.
  • Haal de schelpen uit de pot zodra ze open zijn. Hou 1 liter kookvocht apart.
  • Haal het vlees uit de schelpen.
  • Verwarm een zware pot, type Le Creuset, en laat er wat olie warm in worden.
  • Fruit de ui met de selder en look, tot de ui glazig is.
  • Voeg het kookvocht van de mosselen toe aan de groentjes.
  • Voeg de aardappelblokjes ook toe en kruid met peper, zout en laurier.
  • Laat de aardappeltjes koken tot ze beetgaar zijn.
  • Schep 2 pollepels van de chowder uit de pot en mix die glad. Voeg de gladde mix terug toe aan de soep.
  • Meng de maïzena met 1 eetlepel koud water tot een glad papje en voeg het toe aan de hete soep.
  • Warm nog even goed door en laat de chowder indikken.
  • Gooi het laurierblad weg.
  • Voeg het mosselvlees, de room en de helft van de bieslook toe aan de soep en warm nog even door.
  • Verdeel de chowder over 6 kommen en werk af met gesnipperde bieslook.
TIP:

Geef nog wat krokant stokbrood met echte boter bij deze heerlijke chowder.
Doe er gerust wat kamschelpen bij (kleine coquilles).

Reacties