Nonkels tagliatelle met scampi

Foto Cathy Van de Moortele
Mijn nonkel André is top. Hij is mijn favoriete oom, al sinds ik klein was. Een groot gevoel voor humor, rechtvaardigheid en altijd klaar om te helpen waar hij kan. Sedert een aantal jaren heeft hij de zorg en het huishouden overgenomen van mijn tante, die door medische redenen behoorlijk beperkt geworden is in haar doen en laten. Toen ik deze week op bezoek ging, kreeg ik dit heerlijke bord pasta met scampi voor gezet. Wat een smakelijk gerechtje. Uiteraard moest ik zijn recept lospeuteren en ik kan je verzekeren, dat jullie dit binnenkort ook zullen maken.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 20 scampi, ontdooid, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • peper en zout
  • 50 gr witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 koffielepel Bomba tomatenpuree
  • 200 gr verse tagliatelle
  • 250 gr culinaire room
  • enkele blaadjes basilicum
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit het sjalotje aan en voeg ook de look toe. Laat het niet kleuren.
  • Kruid de scampi met peper en zout en voeg ze toe aan de pan.
  • Laat de scampi kleuren aan 1 kant en draai ze om.
  • Van zodra de andere kant gekleurd is, haal je de scampi uit de pan en je houdt ze warm.
  • Blus de pan met de witte wijn en laat die praktisch wegkoken.
  • Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe en roer los. Warm goed door.
  • Ondertussen gaar je de pasta in ruim, gezouten water.
  • Voeg de room en de scampi toe aan de pan en warm nog even goed door.
  • Giet de pasta af en hou wat van het kookvocht apart.
  • Meng de pasta onder de scampi.
  • Voeg wat pastakookvocht toe om het omroeren makkelijker te maken. De saus zal ook nog romiger worden en mooi binden door dit vocht.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Werk af met gescheurde basilicum.
TIP:

Je mag de wijn weglaten als je liever geen alcohol in je gerecht hebt.

Reacties