Zoete melksaus

Foto Cathy Van de Moortele
Een oud, Vlaams recept: gekookte aardappelen met boontjes, zacht gekookte eitjes en zoete melksaus. Dankzij een vriendin weet ik nu waarom zoete melksaus, zoet heet, terwijl er helemaal niets zoet aan te pas komt. Vroeger werd er vaak karnemelk gedronken, die zurig van smaak is. Gewone melk werd dan "zoete" melk genoemd. In feite is zoete melksaus niet meer dan gebruinde boerenboter met melk, gekruid met peper, zout en nootmuskaat. Een beetje zoals je doet als je Westvlaamse stovers maakt, maar daar gebruik je dan weer de zuurdere karnemelk.
Serveer dit gerecht in een diep bord en plet de aardappelen samen met de boontjes en eitjes in de melksaus, zodat je een echte stamppot bekomt.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr aardappelen, gewassen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • zout
  • 200 gr sperzieboontjes, schoongemaakt en in 3 gesneden
  • 4 kakelverse eitjes, gekoeld
  • 50 gr boerenboter
  • 250 gr volle melk
  • peper van de molen
  • zout
  • verse nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de aardappelstukjes gaar in licht gezouten water.
  • Ondertussen stoom je de boontjes gaar.
  • Zet een grote pan water op en kook de koude eitjes precies 4 min in water dat net van de kook af is.
  • Laat de boter smelten in een pannetje en laat ze mooi hazelnootbruin worden. Zorg ervoor, dat ze niet aanbrandt, want dat gaat heel snel.
  • Voeg de volle melk toe en laat de saus even opkoken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Kook de eitjes zacht in ruim water. Reken hier 4 min voor van zodra het water weer kookt.
  • Serveer de aardappeltjes in een kom of diep bord. Schep hierover de boontjes en maak een kuiltje voor de zachtgekookte eitjes.
  • Giet de melksaus over het gerecht.
  • Plet naar hartelust tot een stamppot!
TIP:

Goed voor 2 personen.

Reacties