Romige Dijon kip met spinazie en krokante pancetta

Foto Cathy Van de Moortele
Wat een heerlijk gerecht is dit.... Kies voor ontboute kippendijen of kipfilets, zoals je zelf wilt. Dit moet je echt geproefd hebben. Ik ben niet zo'n frietjesfan, maar het lijkt me zalig om frietjes te dopen in deze saus...

Wat hebben we nodig:
  • 4 ontboute kippendijen of 2 kipfilets (horizontaal doorgesneden), drooggedept met keukenpapier
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 100 gr pancetta, in dunne plakjes, gesnipperd
  • 30 gr boerenboter
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 1 takje rozemarijn, geritst en fijngehakt
  • enkele takjes jonge thijm, fijngehakt
  • 30 gr witte wijn
  • 100 gr culinaire room
  • 20 gr Dijon mosterd
  • 1 koffielepel kippenbouillonpoeder opgelost in 50 gr heet water
  • 100 gr jonge spinazie, gewassen en drooggezwierd
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • enkele chilivlokjes
Hoe gaan we te werk:
  • Kruid de kip aan beide kanten met peper en zout en smeer ze in met olijfolie.
  • Zet een pan op het vuur en laat ze goed warm worden.
  • Bak de kip aan beide zijden mooi bruin. Ze hoeft nog net niet gaar te zijn.
  • Haal de kip uit de pan en hou ze warm onder aluminiumfolie.
  • Doe de pancetta in de pan en bak het spek mooi bruin en krokant.
  • Schep de pancetta uit de pan, maar laat het spekvet in de pan.
  • Voeg 30 gr boter toe.
  • Fruit de uien aan in het spekvet. Voeg de look toe.
  • Laat de sjalot en look zacht worden en voeg dan de verse kruiden toe.
  • Blus met witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Doe de room in de pan, samen met de bouillon.
  • Roer de spinazie door de saus en laat ze mooi slinken.
  • Leg de kip weer in de pan en warm nog even goed door, zodat ze helemaal gaar is.
  • Werk af met Parmezaanse kaas.
  • Verdeel de kip over 4 borden en napeer met de saus.
  • Werk af met chilivlokjes.
TIP:

Ook heel lekker met vers gebakken brood.

Reacties