Gyoza met groentjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou zo van dim sum en gyoza! Ik kom echter niet zo vaak in de buurt van een Aziatische supermarkt en het vinden van de gyozavelletjes is dan niet zo makkelijk. Laatst was ik in Oostende en ja hoor: Aziatische supermarkt. Mijn voorraad is aangevuld. Daar gaan we!

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olie
  • 1/2 ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • stukje gember, geschild en geraspt
  • 1 wortel, geschraapt en fijngehakt
  • 125 gr kastanjechampignons, schoongemaakt en fijngehakt
  • 1/3 Chinese kool, geschaafd en fijngehakt
  • peper 
  • zout
  • 50 ml witte wijn
  • 20 gyozavelletjes, ontdooid en afgedekt met een vochtige keukenhanddoek
  • getoaste sesamolie
  • 50 ml water
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olie warm worden in een hapjespan.
  • Fruit de ui glazig.
  • Voeg de look en gember toe en roerbak even mee. De uien mogen niet kleuren.
  • Voeg de wortel, champignons en kool toe en roerbak tot de groenten zacht zijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Blus met de witte wijn en laat die verdampen tot de groenten "droog" zijn.
  • Laat de groenten afkoelen op een plaatje.
  • Neem een gyoazavelletje en leg het op je hand.
  • Maak je wijsvinger nat en ga over de rand van het velletje, rondomrond.
  • Schep een koffielepel vulling op het velletje en vouw dicht tot een halve cirkel.
  • Maak plooitjes tijdens het vouwen. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Bestuif een groot bord met wat maïzena.
  • Zet de gevouwen gyoza op het bord en dek af.
  • Bewaar de gyoza in de koelkast tot gebruik.
  • Laat wat sesamolie warm worden in een antikleefpan.
  • Zet de gyoza naast elkaar in de pan en laat 1 kant mooi kleuren (dat duurt zo'n 2 - 3 min).
  • Giet het water in de pan, zet er een deksel op en stoom de gyoza gaar in 7 - 8 min.
  • Dien op met een lekker dipsausje.
TIP:

Je kan de gyoza perfect invriezen in een diepvriesdoos.
De niet-gebruikte velletjes mag je gewoon weer invriezen. Zorg er wel voor, dat je ze altijd mooi afdekt, want ze drogen snel uit en dan kan je ze niet meer gebruiken.
Dipsaus: 65 gr sojasaus, 2 eetlepels agave nectar, enkele druppels sesamolie, 1 teentje look, chili peper.

Reacties