Belgische ovenschotel
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 2 stronken witlof, van de bittere kern ontdaan en gehalveerd
- 1/2 groentebouillonblokje
- 250 gr aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 1 eetlepel vetstof
- 250 gr gemengd gehakt
- peper en zout
- 15 gr vetstof
- 15 gr vloeiende bloem
- 100 gr volle melk
- bouillon van het witlof
- 80 gr mozzarella cucina, geraspt
- nootmuskaat
- Verwarm de oven voor op 200°C heteluchtoven met boven- en onderwarmte.
- Stoom het witlof gaar. Gebruik water waarin je het halve bouillonblokje hebt opgelost.
- Kook de aardappelblokjes beet gaar in lichtgezouten water en giet af.
- Laat de vetstof warm worden in een pan.
- Bak het gehakt rul, kruid met peper en zout en breng het over in een ovenschaal.
- Snij het gare witlof kleiner en vang het stoomvocht op.
- Schik het witlof over het gehakt en leg daar bovenop de gare aardappelblokjes.
- Laat de vetstof smelten in een steelpan en roer er de bloem door tot je een mooi gebonden roux bekomt.
- Klop de melk door de roux en leng aan met de bouillon van het witlof, tot je een gladde, schenkbare bechamelsaus bekomt.
- Roer 60 gr van de kaas door de saus, kruid met peper, zout en nootmuskaat en giet de saus over de aardappeltjes.
- Zet de schotel 20 min in de oven en strooi er dan de rest van de kaas over.
- Zet de schotel nog 10 min terug.
Laat de ovenschotel 10 min staan eer je hem serveert, want ovenschotels kunnen bloedheet zijn.
Reacties