Belgische ovenschotel

Foto Cathy Van de Moortele
Wat kan er nu meer Belgisch zijn dan witlof? Jammer genoeg is enkel de Hubby hier fan van en kan witlof de rest van het gezin niet bekoren. Niet erg, vindt hij, want dan heeft hij meer.

Wat hebben we nodig:
  • 2 stronken witlof, van de bittere kern ontdaan en gehalveerd
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 250 gr aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel vetstof
  • 250 gr gemengd gehakt
  • peper en zout
  • 15 gr vetstof
  • 15 gr vloeiende bloem
  • 100 gr volle melk
  • bouillon van het witlof
  • 80 gr mozzarella cucina, geraspt
  • nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C heteluchtoven met boven- en onderwarmte.
  • Stoom het witlof gaar. Gebruik water waarin je het halve bouillonblokje hebt opgelost.
  • Kook de aardappelblokjes beet gaar in lichtgezouten water en giet af.
  • Laat de vetstof warm worden in een pan.
  • Bak het gehakt rul, kruid met peper en zout en breng het over in een ovenschaal.
  • Snij het gare witlof kleiner en vang het stoomvocht op.
  • Schik het witlof over het gehakt en leg daar bovenop de gare aardappelblokjes.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpan en roer er de bloem door tot je een mooi gebonden roux bekomt.
  • Klop de melk door de roux en leng aan met de bouillon van het witlof, tot je een gladde, schenkbare bechamelsaus bekomt.
  • Roer 60 gr van de kaas door de saus, kruid met peper, zout en nootmuskaat en giet de saus over de aardappeltjes.
  • Zet de schotel 20 min in de oven en strooi er dan de rest van de kaas over.
  • Zet de schotel nog 10 min terug.
TIP:

Laat de ovenschotel 10 min staan eer je hem serveert, want ovenschotels kunnen bloedheet zijn.

Reacties