Spaghetti met tomaat en burrata

Foto Cathy Van de Moortele
Tijdens mijn bezoekje aan Cru in Gent, werd ik onmiddellijk naar de stand van de kazen getrokken. Kaas is heerlijk en het geeft me rust als ik iemand kaas zie versnijden. Er moest sowieso verse ricotta (zo anders dan de kuipjes ricotta) en burrata in mijn kar, naast een goed stuk Parmezaanse kaas. De Italiaanse keuken is subliem...

Wat hebben we nodig:
  • verse pasta op basis van 2 eieren en 200 gr pastabloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gepeld, gehalveerd en in fijne ringen gesneden
  • enkele chilivlokjes
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • 30 ml witte wijn
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 blik Mutti datterini (langwerpige tomaatjes)
  • verse basilicum, enkel de blaadjes, grof gehakt
  • peper
  • zout
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 250 gr burrata di bufala
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de pasta klaar volgens het recept en laat het deeg 30 min in plastic gewikkeld rusten.
  • Verwerk het deeg tot spaghetti en laat die even drogen op een pastadroogrek.
  • Zet een grote pot water op het fornuis en voeg per liter water 10 gr zout toe.
  • Laat de olie warm worden in een hapjespan.
  • Fruit de uiringen glazig.
  • Kruid met chilivlokjes en look en laat die even meefruiten.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Roer de tomatenpuree en de tomaatjes los in de pan.
  • Kruid met basilicum, peper en zout.
  • Laat de saus op een zacht vuurtje garen.
  • Kook de pasta beetgaar en hou een pollepel pastakookvocht apart.
  • Giet de pasta af en roer hem door de saus. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Voeg het pastakookvocht toe, om de pasta makkelijker door de saus te kunnen roeren. Je hebt voldoende pastakookvocht toegevoegd wanneer de saus aan de pasta begint te kleven.
  • Warm nog even goed door.
  • Verdeel de pasta over 2 diepe kommen en werk af met de burrata, die je scheurt boven het gerecht.
  • Roer je pasta om in je bord en laat de burrata mooi wegsmelten tot een romig gerecht.
TIP:

Verse pasta is zo makkelijk zelf te maken en zoveel lekkerder dan de gedroogde versie. Zie je het toch niet zitten? Neem dan eens verse pasta mee uit de supermarkt en proef het verschil.
Burrata di bufala is een mozzarella gemaakt van buffelmelk. Typerend aan burrata, is de smeuïge binnenkant, gemaakt van mozzarella en room.

Reacties