Baklava

Foto Cathy Van de Moortele
Bij iedereen gekend, dit zoet en kleverig stapeldessertje. Heel veel laagjes phyllodeeg, gesmolten boter, suiker, knapperige nootjes en dit alles overgoten met suikersiroop. Een dessertje dat aan de heupen blijft plakken, maar als je oudste dochter een heel enthousiast berichtje stuurt: ik wil baklava!!!! wat kan je dan doen...

Wat hebben we nodig:

  • 115 gr pistachenoten, getoast in een droog pannetje
  • 115 gr walnoten, getoast in een droog pannetje
  • 50 gr fijne griessuiker
  • snuifje kaneel
  • snuifje allspice
  • 1 doos phyllodeeg (260 gr), ontdooid
  • 100 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 175 gr water
  • 25 gr fijne griessuiker
  • 150 gr honing
  • 1 steranijs
  • sap van 1/2 citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier in met boter. De bakplaat moet even groot zijn als de vellen phyllodeeg.
  • Hak de noten in de keukenrobot. Er mogen nog wat grovere stukjes inzitten. Zorg dat het geen poeder wordt.
  • Meng de suiker met de kaneel en allspice.
  • Leg een vel phyllo op het bakpapier en vet het in met gesmolten boter.
  • Leg hierop een tweede vel, vet het in en daarop een derde vel, dat je ook invet.
  • Strooi wat van de kaneelsuiker over de derde laag en strooi daarover een deel van de notenmix.
  • Leg opnieuw een vel phyllo, invetten, phyllo, invetten, phyllo, invetten en opnieuw kaneelsuiker en noten.
  • Ga zo door tot het phyllodeeg op is. Eindig met een ingeboterd phyllodeeg en het restje kaneelsuiker.
  • Met een scherp koksmes ga je nu de baklava alvast "voorsnijden". Maak een lange snede van de ene hoek van de bakplaat naar de tegenoverliggende hoek. Snij daarnaast nu repen. Draai je bakplaat en doe hetzelfde aan de andere kant, zodat je diamantvormige stukken bekomt. Je snijdt enkel door de bovenlaag, niet tot helemaal onderaan. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Bak de baklava 25 - 30 min of tot hij mooi goudbruin is.
  • Terwijl de baklava in de oven staat, maak je de suikersiroop.
  • Meng het water met de suiker, honing, steranijs en het citroensap. 
  • Breng de siroop aan de kook en laat ze dan zachtjes pruttelen op het vuur tot de baklava klaar is.
  • Neem de bakplaat uit de oven en giet de siroop erover.
  • Bestrooi met extra nootjes.
  • Laat de baklava nu minstens 4u staan, zodat het phyllodeeg alle siroop kan opzuigen.
  • Snij de baklava in diamantvorm en geniet!

TIP:

In het oorspronkelijk recept bevat de suikersiroop rozenwater, maar daar zijn wij niet zo tuk op. Vandaar mijn keuze om de siroop te verrijken met steranijs. Mijn suikersiroop is ook iets minder zoet dan de originele maar voor ons wel zoet genoeg. Niemand kan jou verbieden om er nog 100 gr suiker bij te doen.
Varieer met de noten. Amandelen doen het hier ook heel goed.

Reacties