Boterkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Superschattig toch, die kleine koekjes? Klein = je mag er eentje meer van eten. Wie kan daar nee tegen zeggen?

Wat hebben we nodig:
  • 170 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 120 gr fijne griessuiker
  • het merg van 1 vanillestok
  • 300 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 5 gr bakpoeder
  • snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
  • Mix de boter glad met het ei en de suiker tot de suiker is opgelost.
  • Meng het vanillemerg met de bloem, het bakpoeder en het zout.
  • Meng de droge ingrediënten kort onder de natte.
  • Maak een schijf van het deeg en wikkel het in plastic folie.
  • Laat het deeg liefst 4u rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Kneed het deeg kort weer door, zodat het wat zachter is om uit te rollen.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
  • Rol 1/4 van het deeg uit en steek er met koekjesvormen de gewenste koekjes uit.
  • Leg de koekjes op de bakplaten (ze lopen niet uit).
  • Bak de koekjes 10 - 12 min of tot ze lichtjes gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes in een blikken koekjestrommel, zodat ze krokant blijven.
TIP:

Hoe dunner je het deeg uitrolt, hoe korter de baktijd en hoe krokanter de koekjes.
Gebruik verschillende vormpjes, maar zorg dat ze allemaal dezelfde grootte hebben als je ze op eenzelfde bakplaat bakt. 

Reacties