Koffiekoekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Heerlijk, zo'n vers gebakken koekje. Meestal kan ik gewoon niet wachten tot ze helemaal afgekoeld zijn, om te proeven. En dan moet je nog eens proeven wanneer ze wel afgekoeld zijn. En na een half uurtje, om te kijken of ze krokant blijven. En... dat dus...

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 1 ei
  • 30 gr melk
  • 1/2 koffielepel mokka extract
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 455 gr patisseriebloem
  • 5 gr bakpoeder
  • snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de boter romig met de suiker.
  • Klop het ei, de melk en de extracten door het beslag.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en het zout.
  • Voeg de droge ingrediĆ«nten in 3x toe en meng telkens goed.
  • Laat het deeg 30 min opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en zet enkele bakplaten klaar.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
  • Steek koekjes uit en leg ze op de bakplaten. Ze mogen best dicht tegen elkaar, want ze lopen niet uit.
  • Bak de koekjes goudbruin in 13 min.
  • Laat de koekjes 5 min afkoelen op de bakplaten en schep ze dan op taartroosters om volledig af te koelen.
TIP:

Krokante koekjes bewaar je best in een blikken koekjestrommels. Zachte koekjes mogen dan weer in Tupperware dozen.
Hoe dunner je het deeg uitrolt, hoe brosser de koekjes en hoe sneller ze zullen kleuren. Hou ze goed in de gaten dus.

Reacties

EINDELIJK een recept die lekkere, verslavende koekjes oplevert ;-)
Bedankt!