Kaneelbrood met rozijntjes

Foto Cathy Van de Moortele
Dit is nu zo'n heerlijk brood dat je bakt om te kunnen toasten of om er wentelteefjes van te maken. De geur van kaneel, de zoete rozijntjes, het warme brood met echte boter besmeerd. Kan je het al ruiken? Ik heb het geroken, ik heb het geproefd en ik ga het zeker nog eens maken.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr rozijnen
  • 240 gr melk, op kamertemperatuur
  • 30 gr verse gist
  • 2 eieren
  • 75 gr kristalsuiker
  • 560 gr witte broodbloem (ik heb Camp Rémy gebruikt, maar Mistral is ook een goede keuze)
  • 30 gr boerenboter
  • 30 gr kramiekboter
  • 10 gr zout
  • extra boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr kristalsuiker
  • 10 gr kaneel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel melk
Hoe gaan we te werk:
  • Overgiet de rozijnen met heet water en laat ze wellen.
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in de melk.
  • Doe de eieren en de suiker bij de melk.
  • Stort de bloem over de natte ingrediënten en meng.
  • Van zodra het deeg samenhangt, voeg je de boerenboter, kramiekboter en het zout toe.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden of tot het mooi van de kom loskomt.
  • Voeg geen extra bloem toe aan het brood. Het mag een beetje plakkerig zijn.
  • Leg het deeg in een ingevette kom en dek af. 
  • Laat het deeg 1u rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het even rusten.
  • Giet het vocht van de rozijnen en dep ze droog met een keukenhanddoek.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem.
  • Rol het deeg uit tot een lange lap. De korte zijde van het deeg moet de afmeting hebben van de lange zijde van je broodvorm.
  • Besmeer het deeg met de zachte boter.
  • Strooi de rozijnen gelijkmatig over het deeg.
  • Strooi de kaneelsuiker over het deeg en zorg dat er overal evenveel zit.
  • Rol het deeg strak op, te beginnen van de korte kant.
  • Leg het deeg in de vorm, met de naad naar beneden.
  • Dek af en laat het deeg nog een uurtje rijzen. 
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C.
  • Meng het ei met de melk en bestrijk hiermee het brood.
  • Bak het kaneelbrood 35 - 40 min in de oven of tot het gaar is.
  • Laat het brood even afkoelen in de vorm en ontvorm het dan.
  • Laat het brood helemaal afkoelen op een taartrooster eer je het aansnijdt.
TIP:

Als je geen fan bent van rozijnen, dan kan je ze gewoon weglaten.
Kramiekboter is een broodverbeteraar die zorgt voor een mals en goed te snijden brood dat langer bewaart. Vind je geen kramiekboter, gebruik dan echte boter.
Je zou er ook kunnen voor kiezen om de rozijnen door het deeg te mengen, maar dat is niet aan te raden. Er zouden dan ook rozijnen aan de buitenkant van het deeg komen te zitten en die zullen verbranden in de oven.
Dek het brood af met aluminiumfolie naar het einde van de baktijd toe, als het brood te donker dreigt te worden.
Ik heb het brood gebakken in de Emile Henry rechthoekige broodpan, zonder het deksel, daar ik niet wil dat het brood een krokante korst krijgt.

Reacties

Anoniem zei…
kan je deze in de broodbakmachine maken ?
Hallo,
ik heb hier geen ervaring mee. Het is zeker 15 jaar geleden dat ik nog in een broodbakmachine gebakken heb. Het lijkt me best dat je dan de gebruiksaanwijzing van je toestel volgt voor de volgorde van de ingrediënten. Succes!