Schuimpjes (meringue)

Foto Cathy Van de Moortele
Slechts een paar ingrediënten en weinig energie nodig om dit lekkere dessert te maken. Schuimpjes kan je gewoon eten zoals ze zijn (en je kan ze ook zo bij de bakker kopen, want ook die moet zijn overtollige eiwitten kunnen verwerken), maar je kan ze ook breken en serveren met vers geklopte slagroom en rood of geel seizoensfruit bijvoorbeeld. Wat wil jij er mee doen?

Wat hebben we nodig:
  • 4 eiwitten (120 gr), op kamertemperatuur
  • snuifje zout
  • 125 gr kristalsuiker
  • 125 gr bloemsuiker
  • 10 gr maïzena
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 80°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zorg voor een vetvrije kom en een vetvrije klopper.
  • Doe de zuivere eiwitten in de kom en klop ze luchtig met een snuifje zout.
  • Voeg de kristalsuiker lepel per lepel toe (neem je tijd hiervoor, het is belangrijk dat de suiker opgelost is voor je de volgende lepel toevoegt). Laat de Kenwood zijn werk doen en reken zeker op 8 - 10 min.
  • Zeef de bloemsuiker met de maïzena en spatel die luchtig door de meringue. Ik gebruik hiervoor de spatel van mijn Kenwood, die het beslag heel rustig en zachtjes door elkaar spatelt.
  • Breng het beslag over in een spuitzak met grote, gekartelde spuitmond.
  • Spuit 4 grote spiralen op het bakpapier.
  • Bak de schuimpjes 2 - 3u en laat ze helemaal afkoelen in de oven.
TIP:

Je kan ook roosjes of schelpen spuiten. Zorg dat je meringues allemaal dezelfde grootte hebben om de gaartijd makkelijk te houden.
Bewaar de schuimpjes in een goed afgesloten doos.
De schuimpjes mogen niet bruin worden. Is dat wel het geval, dan is je oven te warm. De onderkant van de schuimpjes moeten hard zijn, dat is de indicatie dat ze gaar zijn.


Reacties