Camp Rémy brood met havermout

Foto Cathy Van de Moortele
Een zacht brood, met zacht kruim en een zachte korst. Ideaal dus om mee te nemen in je lunchdoos naar school of naar het werk. Het brood is lichtjes zoet door de donkerbruine suiker. De broodverbeteraar zorgt ervoor dat het brood goed kan gesneden worden en dat het langer vers blijft. Je zou ook boter of smout kunnen gebruiken, maar het resultaat zal anders zijn.
Als ik een brood bak dat moet dienen voor de lunchbox, kies ik liefst voor een rechthoekige vorm, omdat die boterhammen gewoon beter passen in een brooddoos. Deze broodpan van Emile Henry is zalig in gebruik. Het deeg kan er in voor de 2e rijs (met deksel) en wordt ook met het deksel gebakken. Over het resultaat moeten we dan ook niet twijfelen: lekker vers brood!

Wat hebben we nodig:
  • 275 ml melk, op kamertemperatuur
  • 15 gr verse gist
  • 30 gr donkerbruine suiker
  • 360 gr Camp Rémy bloem
  • 100 gr havermout
  • 30 gr broodverbeteraar
  • 12 gr zout
  • extra havermout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in de kom van de Kenwood.
  • Verkruimel de gist in de melk en voeg de suiker toe.
  • Stort de bloem en de havermout over de vloeistof.
  • Meng de ingrediënten met de kneedhaak tot ze net samenhangend zijn.
  • Voeg de broodverbeteraar en het zout toe en laat het deeg 11 min kneden op een iets hogere snelheid.
  • Vet een kom lichtjes in met olie.
  • Maak een bal van het deeg en leg de deegbal met de naad naar beneden in de kom. Dek af met een deksel of met plasticfolie en een handdoek.
  • Laat het deeg 1u rijzen op een tochtvrije plek.
  • Vet de broodvorm lichtjes in met olie en bestuif hem met bloem. Schud overtollige bloem uit de vorm. Tik hiervoor met je hand tegen de vorm, tot er enkel nog een dun laagje bloem overblijft in de vorm.
  • Haal het gerezen deeg uit de kom en duw het plat met je handen, zodat de gassen kunnen ontsnappen.
  • Laat het deeg 15 min rusten en verdeel het dan in 6 gelijke delen.
  • Maak balletjes van het deeg en maak 2 rijen van elk 3 balletjes in de vorm.
  • Bestuif het deeg met wat water en strooi er extra havermout overheen.
  • Dek af met het deksel en laat het deeg 35 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Laat het deeg verder rijzen tot de oven op temperatuur is.
  • Bak het brood, met deksel, gedurende 35 - 40 min.
  • Verwijder het deksel.
  • Haal de broodvorm uit de oven en laat hem 5 min afkoelen op een taartrooster.
  • Ontvorm het brood.
  • Laat het brood verder afkoelen op je taartrooster.
TIP:

Je kan de bruine suiker ook vervangen door 2 eetlepels vloeibare honing.
Je kan er ook een langwerpig brood van maken ipv het brood te vormen met 6 gelijke deegballetjes. Zoals hierboven beschreven, bekom je een speels brood.
Weersta de neiging om extra bloem toe te voegen aan het deeg.

Reacties