Deeg voor quiche
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 225 gr boerenboter, zacht maar niet gesmolten
- 6 gr zout
- 125 gr aardappelzetmeel
- 1 ei
- 60 ml water
- 1/2 eetlepel azijn
- 250 gr bloem
- Mix de boter met het zout en het aardappelzetmeel.
- Voeg het ei, het water en de azijn toe en meng tot een glad deeg.
- Spatel de bloem eronder en meng kort.
- Verpak het deeg in plastic folie en laat het minstens 12u rusten in de koelkast.
- Verdeel het deeg in 3 (235 gr per quiche) en vries het in voor later of bak er meteen quiches mee.
- Vet een ronde metalen vorm met een doorsnede van 19 cm in met gesmolten boter.
- Rol het deeg uit tot een cirkel van 0.3 cm dikte, op een met bloem bestoven werkvlak.
- Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk goed aan tegen de randjes. Laat het deeg bovenaan wat uitsteken (het zal wat krimpen in de oven) en snij overtollig deeg weg.
- Zet de vorm met het deeg 1u in de koelkast.
- Leg een dubbel vel aluminiumfolie in de taartvorm en giet daar bakbonen op.
- Bak de taart blind op 160°C (hetelucht) gedurende 30 min. Verwijder de bakbonen en de folie en bak de taartbodem nog 15 min.
- Laat de bodem volledig afkoelen in de vorm op een taartrooster.
- Giet de vulling in de vorm en bak de quiche 45 min op 160°C (hetelucht).
Door wat azijn in het deeg te doen, voorkom je verkleuring van het deeg.
Het blindbakken van de taartbodem zorgt ervoor, dat de bodem mooi krokant blijft. Je kan ook opteren om die stap over te slaan, maar dan zal de bodem het vocht van de vulling opslorpen en vochtig worden.
Na het blindbakken en afkoelen van de bodem, kan je die goed verpakt invriezen voor later gebruik.
Als je geen heteluchtoven hebt, bak dan op 180°C.
Voor een prei/zalmquiche: Snij het wit van 2 preien fijn en was het goed. Strooi 25 gr gemalen Emmenthaler op de gebakken quichebodem. Verdeel hierover stukjes verse zalm. Fruit de prei even aan in wat olie en kruid met peper en zout. Verdeel de prei over de zalm. Overgiet met een mix van 100 ml volle melk, 100 ml room, 1 ei, 1 eierdooier, 7 gr bloem, nootmuskaat, peper en zout.
Reacties