Kip à la Liliane

Foto Cathy Van de Moortele
Halverwege november 2015 kreeg ik de kans om opnieuw te gaan werken als Persoonlijk Assistente bij een boeiende dame in Lovendegem. Ook daar mag ik af en toe koken en dan zeg ik uiteraard niet nee. We overleggen samen wat er gekookt zal worden en af en toe wordt er ook al eens iets gebakken. Maar het wordt helemaal fijn als ik nieuwe recepten ontdek, die doorgegeven worden van moeder op dochter en dan weer aan mij.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 4 kippenbillen
  • peper en zout
  • 2 grote uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en gesnipperd
  • 1 bakje champignons, schoongemaakt en in 4 gesneden
  • 100 ml droge, witte wijn
  • het sap van 1/2 citroen
  • 8 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel thijm
  • 1 kippenbouillonblokje
  • vloeiende bloem
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat wat olie heet worden in een zware pan, type Le Creuset. 
  • Kruid de kippenbillen met peper en zout.
  • Bak de kippenbillen bruin aan beide kanten en haal ze uit de pan.
  • Voeg wat olie toe als de pan te droog wordt.
  • Fruit de uien en de look in de olie, op een zacht vuurtje en laat ze karamelliseren.
  • Doe de champignons erbij en laat ze even meebakken.
  • Blus met de witte wijn en laat de wijn voor de helft inkoken.
  • Voeg het citroensap toe.
  • Voeg de jeneverbessen, laurier, thijm en het bouillonblokje toe.
  • Leg de kippenbillen terug  in de pan, op de uien en overgiet met heet water.
  • Zorg dat de kippenbillen mooi onder staan.
  • Zet het deksel op de pot en laat de kip in de oven garen tot ze mooi zacht is.
  • Haal de kippenbillen uit de pan en zet de pan op het vuur.
  • Strooi wat vloeiende bloem over de uien en laat de saus mooi indikken.
  • Leg de kippenbillen terug in de saus en dien op.
TIP:

Lekker met appelmoes en kroketjes of met tagliatelle.
Je kan ook wat zeste van citroen toevoegen.

Reacties