Vegetarisch bordje

Foto Cathy Van de Moortele
Toen de diëtiste aan onze jongste dochter voorstelde, om vleesvervangers te gaan gebruiken in haar vegetarische levensstijl, vroeg ik haar wat de meerwaarde van de vleesvervangers was. Daar wist ze eigenlijk niet zo goed antwoord op, vooral omdat ik haar vroeg naar het waarom van de zoveel kcal en vetten in de vervangers? Zo vaak gepaneerd, gefrituurd en eigenlijk ook niet zo lekker. Er zijn zoveel andere lekkere dingen die je kan eten als je kiest voor een veggie lifestyle. Kijk nu naar dit vegetarisch bordje. Inspiratie van de dag..

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr LePuy zwarte linzen, gespoeld en uitgelekt
  • 1/2 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje look, gepeld en fijngesnipperd
  • 50 gr canihua, gespoeld en uitgelekt
  • 1/2 groentenbouillonblokje
  • 2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel kokosolie, gesmolten
  • 1 koffielepel garam masala
  • 1 groene paprika, in stukken gesneden
  • 1 rode paprika, in stukken gesneden
  • olie
  • peper en zout
  • 15 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 koffielepel oregano
  • een handvol rucola
  • 5 Physaliskersen, doorgesneden
  • pitjes van 1/2 granaatappel
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1 eetlepel pompoenpitten, getoast in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. 
  • Doe de linzen in een steelpannetje en zet ze onder water. 
  • Voeg het sjalotje en de look toe.
  • Breng de linzen aan de kook en laat ze zachtjes garen onder deksel.
  • Doe de canihua in een steelpannetje en doe er 2x zoveel water en 1/2 bouillonblokje bij.
  • Breng de canihua aan de kook, verminder de warmte en laat de canihua in 15 min zachtjes garen.
  • Meng de zoete aardappelblokjes met de kokosolie en de garam masala.
  • Doe ze in een ovenschaaltje en rooster de aardappelblokjes 30 min in de oven. Schep af en toe om.
  • Leg de 2 kleuren paprika op een rooster op een bakblik. 
  • Bestrijk de paprika's met wat olie en kruid ze met peper en zout.
  • Rooster de paprika's onder de grill tot het vel geblakerd is.
  • Doe de paprika's onmiddellijk in een plastiek zakje en knoop dicht.
  • Laat de paprika's afkoelen en trek het velletje er af.
  • Leg de kerstomaatjes op een bakblikje en besprenkel ze met wat olie.
  • Kruid met peper, zout en oregano.
  • Rooster de tomaatjes onder de grill.
  • Prak de tomaatjes tot een mooi sausje.
  • Schik alle ingrediënten mooi op een groot bord, bestrooi met de pompoenpitjes en serveer.
TIP:

De canihua krijgt nog meer smaak als je de korreltjes vooraf even toast in een droog pannetje.
Je kan de zoete aardappel ook vervangen door pompoenblokjes.
Vind je geen canihua? Vervang hem dan door quinoa of couscous.

Reacties