Nia brood

Foto Cathy Van de Moortele
Bij de betere bakker vind je nu ook Nia brood, een donker brood met tarwe, soja, lijnzaad, zonnebloempitten en rogge. Ik hou echt van donker brood en zeker als er pitjes in zitten. De rogge geeft nog iets extra aan dit brood en ik vind het heel goed samengaan met kaas en mosterd.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr Nia bloem
  • 295 gr water (ik heb er iets minder nodig gehad)
  • 12.5 gr verse gist
  • 15 gr broodverbeteraar
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het water in het kuiltje en verkruimel er de gist in.
  • Strooi het zout aan de rand van de bloem, tegen de wand van de kom.
  • Leg de broodverbeteraar aan de tegenovergestelde kant.
  • Gebruik je vingers om de gist op te lossen in het water.
  • Met een houten lepel meng je de ingrediënten samen. Laat de kneedhaak van de Kenwood de rest van het kneedwerk doen (10 min).
  • Vet een grote kom lichtjes in met olie.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in de kom. Dek af met een deksel of een handdoek.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het even rusten.
  • Bestuif de onderste schaal van de broodbakbol met wat bloem.
  • Maak een ovaal brood en leg het met de naad naar beneden op de onderste schaal. Bestuif met extra bloem en dek af met de koepel.
  • Laat het brood nog 1u rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Open de koepel en snij het brood 3x in met een lamé mesje. Zet de koepel er weer op.
  • Schuif de broodbakbol in de oven en verminder de warmte naar 230°C.
  • Bak het brood 40 min en haal de koepel weg.
  • Wil je het brood extra krokant, laat het brood dan nog een 7-tal min verder bakken zonder de koepel.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

De broodbakbol van Emile Henry is een echt geschenk in mijn keuken. Ik gebruik hem toch zeker 4x per week en dan is die aankoop zeker zijn geld waard. Na het bakken, laat ik de broodbakbol afkoelen en veeg ik de resterende bloem weg uit de onderste schaal. Ik probeer het te vermijden om hem af te wassen en zet hem zo weer weg.

Reacties