Witte pistolets

Foto Cathy Van de Moortele
Vers gebakken pistolets, zo uit de oven, op zondag. Echte boter, peper en zout. Misschien tomatensoep met balletjes erbij of een kop koffie met een wolkje melk. Zalig vind ik dat. Frambozenconfituur, net voldoende opgesteven na het koken, is heerlijk met witte pistolets. Uit dit recept haal je 7 middelgrote pistolets. Niets houdt je uiteraard tegen om het recept te verdubbelen.

Wat hebben we nodig:
  • 152 gr water, koud
  • 5 gr verse gist
  • 7 gr broodverbeteraar
  • 250 gr Paricroc (Artipan) bloem, speciaal voor pistolets en stokbrood
  • 3 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Voeg de gist en de broodverbeteraar toe.
  • Strooi de bloem erover en laat de Kenwood de ingrediënten mengen met de kneedhaak.
  • Van zodra je ziet dat het deeg begint te "pakken", strooi je het zout erbij.
  • Laat de Kenwood het deeg nu 8 - 10 min kneden.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom en sluit af met een deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen.
  • Keer de kom om en laat het deeg 10 min rusten.
  • Bestrooi de onderste schaal van de broodbakbol lichtjes met bloem.
  • Verdeel het deeg in 7 gelijke delen (60 - 65 gr per pistolet).
  • Bol het deeg mooi op en verdeel de balletjes over de onderste schaal van de broodbakbol.
  • Zet de koepel op de schaal en laat de broodjes nog 45 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Met een deegsteker deel je de pistolets in twee. Zorg dat je ze niet helemaal doorsnijdt tot beneden. Je wilt ze alleen laten opengaan in het midden, zodat ze nog luchtiger worden. Gebruik hiervoor een recht, scherp mesje.
  • Zet de koepel weer op de schaal en laat de broodjes nog 15 min rijzen.
  • Zet de broodbakbol weer in de oven en bak de broodjes 35 min.
  • Haal de koepel weg en laat de broodjes nog een paar minuutjes verder kleuren tot ze mooi lichtgekleurd en krokant zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster. 
    Foto Cathy Van de Moortele
TIP:

Geen Kenwood? Kneed het deeg met de hand en neem daar zeker de tijd voor. Deeg kneden vraagt tijd en hoe langer je het kneedt, hoe soepeler en beter het deeg wordt.
Geen broodbakbol? Leg de broodjes op bakpapier op een bakplaat. Verwarm de conventionele oven op 230°C. Zet de bakplaat met de pistolets in de oven en creëer stoom door met een plantenspuit water op de ovenbodem te spuiten. Sluit meteen de deur. Bak de pistolets 35 min, open de deur even zodat de stoom weg kan en bak ze dan verder tot ze lichtgekleurd en krokant zijn.
Pistolets over? Ik kan het bijna niet geloven, of het moet zijn dat je het recept verdubbeld hebt. Bewaar ze gewoon op een houten plank in de keuken. Leg ze niet in een broodtrommel of plastic zak, anders krijg je zachte broodjes. Je kan de broodjes de volgende dag nog even terugzetten in een hete oven tot ze weer krokant zijn.
De pistolets zullen aan elkaar vastzitten wanneer je ze uit de oven haalt, maar dat is juist goed.
Broodverbeteraar is niet noodzakelijk. Je zou ook boerenboter of smout kunnen gebruiken. De verbeteraar zorgt wel voor een betere rijzing, een langere bewaartijd en een brood dat beter te snijden is.

Reacties