Pain à la grecque
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 20 gr verse gist
- 185 ml melk
- 250 gr Suprème bloem
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 20 gr kristalsuiker
- 1 gr kaneel
- 3 gr zout
- hittebestendige suikerkristallen
- Bekleed enkele bakplaten met bakpapier.
- Breek de gist in de kom van de Kenwood en doe er de melk bij.
- Stort de bloem over de melk en meng het deeg met de kneedhaak.
- Dek het deeg af en laat het 15 min rusten.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Voeg de boter, suiker, kaneel en zout toe en meng opnieuw.
- Laat het deeg goed kneden tot je een taai maar slap deeg bekomt, dat loslaat van de kom.
- Duw het deeg met je handen uit tot een grote lap op een laag hittebestendige suikerkristallen.
- Snij het deeg in repen van 4 x 25cm.
- Laat het deeg 15 min rijzen.
- Bak de pain à la greque 20 min in de hete oven.
- Zodra de pain à la greque mooi donker gekleurd is, haal je ze uit de oven.
- Maak ze voorzichtig los van het bakpapier en laat ze afkoelen op een taartrooster.
Bewaar deze lekkernij in een blikken doos.
Je kan ook grove suiker gebruiken ipv hittebestendige kristallen als je die niet vindt.
Pain à la grecque kent zijn oorsprong in Brussel, waar het verwijst naar de grachten ("grechten") omdat daar deze lekkernij uitgedeeld werd aan de armen. Helemaal niets te maken met Griekenland, maar door de verfransing maakte men er pain à la grecque van.
Reacties