Pasta Ponza

Foto Cathy Van de Moortele
Het klinkt toch geweldig, als je het zo leest? Pasta Ponza! Ik zie al een Italiaanse nonna voor me die, met een met bloem bestoven schort om, haar beide handen in de lucht steekt en haar melodieuze Italiaanse klanken laat welluiden. Eenvoudig en lekker. Nu ze bij Delhaize ook gewoon Pecorino verkopen naast de Parmiggiano Reggiano en de Grana Padano, heb ik geen enkel excuus meer om nee te zeggen tegen deze lekkere, harde schapenkaas.

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr rode en gele kerstomaatjes, gehalveerd
  • 2 mini snoeppaprika's, in repen gesneden
  • 10 appelkappers, uitgelekt
  • olie
  • peper en zout
  • 45 gr oud wit broodkruim, grof gemalen en gekruid met Italiaanse kruiden
  • 250 gr korte macaroni
  • 75 gr Pecorino Romano, grof geraspt
  • verse peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ovenschaaltje in met boter.
  • Meng de tomaatjes met de kappers, 1 eetlepel olie, peper en zout in de ovenschaal.
  • Bestrooi met het broodkruim. Besprenkel het paneermeel met wat extra olie.
  • Zet de tomaatjes 35 min in de oven tot het paneermeel mooi gekleurd is. 
  • Laat 5 min afkoelen.
  • Kook de pasta gaar in ruim, gezouten water.
  • Giet af en hou 1 kopje kookwater apart.
  • Meng de tomaatjes met de pasta en de kaas.
  • Gebruik wat kookvocht als de pasta te droog wordt.
  • Kruid met peper en zout.
  • Strooi de peterselie over de pasta en dien meteen op.
TIP:

Toch liever wat vlees erbij? Bak dan kleine gehaktballetjes aan in de pan en meng ze onder de pasta.
Geen fan van schapenkaas? Vervang hem dan door Grana Padano of Parmezaanse kaas.

Reacties