Zeevruchtenchowder

Foto Cathy Van de Moortele
Er wordt hier niet zo heel vaak soep gemaakt. De oudste dochter is wel helemaal gek van ossenstaartsoep of butternutsoep en de jongste lust wel een kom bloemkoolsoep. Ik heb het eerder op dikke maaltijdsoepen zoals ribollita of aardappelsoep met ham. Deze zeevruchtenchowder is ook een echte maaltijdsoep: dik, boordevol groenten en vis en heel smaakvol. Je hoeft het recept niet helemaal te volgen. Kies voor de vissoorten en zeevruchten die jij lekker vindt. Dit is wat ik zelf in huis had.

Wat hebben we nodig:
  • 475 ml visbouillon
  • 1 grote ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 1 grote wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1/4 prei, schoongemaakt en in halve maantjes gesneden
  • 185 gr aardappelen, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 100 ml witte wijn (of extra visbouillon als je liever geen alcohol gebruikt)
  • 180 gr kabeljauwfilet, in stukken gesneden
  • 7 scampi's, schoongemaakt en gehalveerd
  • 16 venusschelpen, in de schelp
  • peper en zout
  • 100 ml zure room
  • 100 ml room
  • verse bieslook
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de visbouillon in een kookpot, samen met de ui, wortel, prei en aardappelen. 
  • Breng alles aan de kook.
  • Laat de groentjes zachtjes garen.
  • Voeg de witte wijn (of extra bouillon) toe.
  • Laat de vis, scampi's en venusschelpen meegaren in de warme soep.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Roer de zure room en de room door elkaar en verrijk hiermee de soep. 
  • Laat de soep nog even doorwarmen, zonder ze te laten koken.
  • Strooi versnipperde bieslook over de chowder en dien ze heet op, met een stukje knapperig stokbrood erbij.
TIP:

Je kan ook zalm, sint-jacobsvruchten, koolvis, ... gebruiken in dit recept.

Reacties