Roggebrood met walnoten en rozijnen

Foto Cathy Van de Moortele
Ik heb nog best wat walnoten in de kast staan. Daar je ze niet zo heel lang kan bewaren, heb ik besloten om er een lekker walnotenbrood van te bakken. Heerlijk met goeie boter en wat peper en zout of een lekkere plak kaas. De rozijntjes waren een ingeving van het moment, maar zeker en vast een goede beslissing.

Wat hebben we nodig:
  • 20 gr verse gist
  • 100 ml water, lauw
  • 300 gr tarwebloem
  • 200 gr roggebloem
  • 220 ml water
  • 10 gr boter
  • 2 eetlepels notenolie
  • 10 gr zout
  • 70 gr walnoten, grof gehakt
  • 50 gr gouden rozijntjes
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het lauwe water en laat het papje schuimig worden.
  • Doe de twee soorten bloem in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistpapje in. Dek af met een beetje bloem.
  • Giet het water aan één kant van de bloem en verdeel de boter en de olie over de bloem. 
  • Strooi het zout naast de boter.
  • Laat de Kenwood het deeg goed kneden, tot het helemaal loslaat van de kom.
  • Kneed de noten en de rozijnen handmatig onder het deeg en laat de Kenwood dan nog maar zijn werk eens doen.
  • Laat het deeg 40 min rusten onder een handdoek.
  • Bol het deeg op en laat het nog 20 min rusten onder de handdoek.
  • Geef het brood vorm en leg het op een ingevette bakplaat onder een handdoek. Laat het brood 1u rijzen op een tochtvrije plaats onder een handdoek.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak het brood 35 min of tot het gaar is.
TIP:

Aarzel niet om afwisseling te zoeken in de noten.

Reacties