Nigella's Hokey Pokey

Dit recept stond al heel lang op mijn verlanglijstje, maar ik kon die Engelse Golden Syrup niet vinden. Toen onze plaatselijke Delhaize de syrup in zijn buitenlands assortiment kreeg, moest ik hem meteen in huis halen. Met deze crunchy hokey pokey als resultaat...
Met slechts 3 resultaten maak je dit fantastische dessertje. Zorg er voor dat je de suikersiroop niet te heet laat worden voor de suiker helemaal opgelost is. De natriumbicarbonaat zorgt voor de luchtbelletjes in de hokey pokey. Mooi verpakt is dit een ideaal cadeautje! Of je doet zoals Nigella: je smikkelt gewoon alles zelf op..

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr kristalsuiker
  • 60 ml golden syrup
  • 1 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de suiker met de syrup in een steelpannetje met zware bodem. Roer alles door elkaar voor het pannetje op het vuur gaat.
  • Smelt de suiker op de laagste stand. Van zodra het steelpannetje op het vuur staat, mag je niet meer roeren. Doe je dat wel, dan krijg je klontertjes en kristallen in je siroop en dat is in een later stadium niet meer goed te krijgen.
  • Van zodra de suiker helemaal versmolten is met de syrup, zet je het vuur hoger. Laat de suikersiroop even opkoken en borrelen tot ze een temperatuur van 150°C bereikt heeft (check met een keukenthermometer). Haal de pan van het vuur.
  • Roer snel het zuiveringszout door de siroop en zie de kleur en substantie opmerkelijk veranderen.
  • Giet de hokey pokey op een herbruikbaar silicone vel en laat het 15 min drogen en uitharden.
  • Breek de hokey pokey in stukken met de gladde kant van een (vlees)hamer. Het is leuk als er grote en kleinere stukjes tussen zitten.
  • Verpak deze lekkernij in mica zakjes en werk af met een mooi lintje.
TIP:

Natriumbicarbonaat of zuiveringszout kan je gewoon in de supermarkt vinden, bij het bakgerief.

Reacties