Klassiek gistdeeg

We kunnen niet zonder basisrecepten. Ze zorgen ervoor dat je altijd een geslaagd resultaat hebt en je kan er op vertrouwen. Vertrekkende vanuit dit basisrecept, kan je het gistdeeg gebruiken voor zoete en hartige bereidingen. Wat dacht je van een flantaart of een quiche lorraine? Dit gistdeeg zal je niet teleurstellen.

Wat hebben we nodig:
  • 420 gr patisseriebloem
  • 210 gr boter, op kamertemperatuur
  • 30 gr kristalsuiker
  • 6 gr zout
  • 18 gr verse gist
  • 80 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei
Hoe gaan we te werk:
  • Stort de bloem in de kom van de Kenwood. Voeg de boter, suiker en zout toe.
  • Meng deze ingrediënten met de K-klopper.
  • Breek de gist in de melk en roer even los. Laat het papje schuimig worden en voeg het dan toe aan de bloem.
  • Giet het ei bij de rest van de ingrediënten en laat de Kenwood het deeg kneden tot een homogene massa.
  • Vorm een platte schijf van het deeg en laat het - gewikkeld in plastic folie - 30 min rusten in de koelkast.
  • Vet de taartvorm goed in met boter en bestuif hem dan lichtjes met bloem. Klop overtollige bloem uit de vorm.
  • Leg het deeg op een silicone bakmat. Dek af met plastic folie. Rol het deeg op die manier uit tot een dikte van 3mm. Gebruik een afgeronde deegschraper (plastic) om het deeg mooi effen te maken (met de plastic folie er nog op).
  • Verwijder de folie en draai het deeg om op de taartvorm. Pel de silicone bakmat weg van het deeg.
  • Druk het deeg goed aan in de "hoekjes" op de bodem. Duw dan ook het deeg goed aan met je vingers tegen de zijkant van de vorm. Die kan glad zijn of ribbeltjes hebben.
  • Snij overtollig deeg weg, door met je deegrol over de bovenkant van de vorm te gaan.
  • Zet de vorm met het deeg even in de diepvriezer tot de vulling klaar is en de oven voorverwarmd is. Op die manier zal het deeg minder snel krimpen in de oven.
TIP:

Restjes deeg kan je goed afgedekt invriezen voor volgende bereidingen.
Je kan het deeg ook uitrollen op een werkblad dat je met bloem bestuift. Het nadeel hiervan is, dat je deeg die bloem ook opneemt, wat kan resulteren in een droger deeg.

Reacties