Garnalencocktail

Dit is zo'n recept van vroeger, dat eigenlijk nooit helemaal weg geweest is. Het stond vaak op het menu in de restaurants als voorgerecht en hey, waarom ook niet? Eenvoud siert en als het smaakt?

Wat hebben we nodig:
  • 2 eierdooiers, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel mosterd, op kamertemperatuur
  • 350 ml neutrale olie
  • 1 eetlepel azijn
  • scheutje citroensap
  • peper en zout
  • snuifje paprikapoeder
  • 2 eetlepels ketchup, op kamertemperatuur
  • een scheutje Worcestershire saus
  • 1 zak scampi's, schoongemaakt en gekookt
  • ijsbergsla, heel fijn gesnipperd
  • 1 avocado, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • kerstomaatjes, in vier gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • We gaan eerst zelf de mayonaise maken en die dan afwerken tot cocktailsaus.
  • Doe de eierdooiers in een hoge, vetvrije beker.
  • Voeg de mosterd en een klein scheutje olie toe.
  • Gebruik de staafmixer om een emulsie te maken van deze ingredienten. Laat de staafmixer niet boven de ingrediĆ«nten uitkomen tot de mayonaise indikt.
  • Giet de rest van de olie straalsgewijs bij de emulsie en blijf mixen.
  • Maak op- en neerwaartse bewegingen met de staafmixer tot de mayonaise mooi dik is.
  • Verdun de mayo met azijn en citroensap.
  • Kruid met peper en zout en paprikapoeder.
  • Voeg de ketchup toe, samen met de Worchestershire saus en meng nogmaals.
  • Neem mooie, brede glazen die niet te hoog zijn. Leg daar een bodempje ijsbergsla in.
  • Doe de scampi's in een kom en meng ze met de cocktailsaus, ijsbergsla, blokjes avocado.
  • Schep de garnalencocktail op de sla en werk af met kerstomaatjes.
TIP:

Besprenkel de avocadoblokjes met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Zorg dat alle ingredienten voor de cockailsaus op kamertemperatuur zijn.
De beker voor de mayo en de staafmixer zelf moet compleet vetvrij zijn. Veeg ze eventueel nog eens af met een beetje keukenpapier gedrenkt in azijn.
Je kan ook grijze garnalen gebruiken.

Reacties