Kvaefjordkake uit Noorwegen

We hebben voor 3 maanden een Noorse uitwisselingsstudent in huis. Isak bracht een Noors kookboek voor me mee en grappig genoeg, is dat goed leesbaar. Je herkent veel woorden. Het is enkel een beetje ontcijferen hoe het recept in elkaar zit. Gelukkig is Isak nooit ver uit de buurt om te vertalen.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr kristalsuiker
  • 4 eierdooiers
  • 3 eetlepels melk
  • 100 gr patisseriebloem
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 1 koffielepel vanillesuiker
  • 4 eiwitten
  • 200 gr kristalsuiker
  • 150 gr ongepelde amandelen, grof gehakt
  • 400 ml slagroom
  • 1 flesje amandelextract
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Mix de boter romig met de suiker.
  • Voeg de eierdooiers één voor toe en mix ook de melk erdoor.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en de vanillesuiker.
  • Meng de droge ingrediënten door de natte.
  • Vet een ronde springvorm van 22cm diameter goed in en stort het beslag in de vorm.
  • Klop de eiwitten voor de helft op en voeg de suiker geleidelijk aan toe. 
  • Klop de eiwitten verder op tot meringue.
  • Schep de meringue op het beslag en strooi er de gehakte noten over.
  • Bak de taart 20 - 25 min of tot ze mooi goudbruin gekleurd is.
  • Laat de taart helemaal afkoelen in de vorm.
  • Klop de slagroom op met het amandelextract. Doe deze vulling in een spuitzak met grote, gekartelde spuitmond.
  • Haal de taartring voorzichtig los.
  • Snij de taart horizontaal door.
  • Zet de onderste helft op een taartschaal.
  • Spuit de vulling op de onderste helft. Doe dat in een spiraalvorm, te beginnen vanuit het midden naar de buitenkant toe.
  • Zet de bovenkant voorzichtig op de slagroom.
TIP:

Vervang het amandelextract door rumessence.

Reacties