Vanille sableetjes

Als ik in een zandkoekje bijt, en dat koekje breekt voorzichtig in mijn mond, dan doe ik mijn ogen dicht en ben ik terug bij tante Leine en Crete in Geluwe. Zij haalden voor mij vaak zandkoekjes bij bakker Galloo en dat waren ronduit de beste koekjes ooit. Ik heb ze nooit meer geproefd zoals die koekjes van toen. Waarschijnlijk is dat ook omdat het magische gebeuren van zo'n koekje als kind te proeven toch al een tijd geleden is, maar het ware fijn mocht ik dat gevoel nog eens beleven.
Deze sableetjes zijn heerlijk en ze smelten in je mond. Altijd leuk als cadeautje voor je genodigden aan de feesttafel.

Wat hebben we nodig:
  • 1 kopje boter, op kamertemperatuur
  • het merg van 2 vanillestokken
  • 2/3 kopje vanillesuiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 2 1/4 kopje patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 3/4 kopje suiker
  • 1 eiwit losgeklopt met 1 eetlepel water
Hoe gaan we te werk:
  • Mix de boter met het vanillemerg en de vanillesuiker tot een luchtige massa.
  • Voeg de dooiers één voor één toe en meng goed na elke toevoeging. 
  • Voeg het extract nu ook toe.
  • Op lage kracht meng je bloem en het zout door het deeg.
  • Maak een lange worst van het deeg en wikkel die in bakpapier. Laat het deeg 2 - 3 u opstijven in de diepvriezer.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Haal het deeg uit de diepvriezer en verwijder het bakpapier.
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier en voorzie een ondiep bord van suiker.
  • Rol het deeg door het eiwit en daarna door de suiker.
  • Snij rondjes van 1 cm van de rol. Draai telkens de rol deeg een kwartslag, zodat je mooie rondjes blijft hebben.
  • Leg de koekjes op het bakblik. Bak de koekjes 7 min, draai het bakblik en bak ze nog 7 min of tot ze lichgekleurd en stevig zijn. Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een taartrooster om helemaal af te koelen.
TIP:

Gooi je vanillestokken nooit weg. Stop ze in een bokaal met kristalsuiker en na enkele dagen heb je jouw zelfgemaakte vanillesuiker, die veel goedkoper is dan de gekochte versie.

Reacties